EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Ripollès és la segona comarca on es van fer més rescats al medi natural el 2019

La manca de bolets fa reduir el nombre de recerques a Osona


05/02/2020
Ripoll

Dimecres passat era el rescat d’un esquiador accidentat a Setcases, a la zona de la Portella de Mentet, amb una afectació al turmell. Uns dies abans era una cordada formada per set persones que feien una travessa entre Ulldeter i el Gra de Fajol, també a Setcases, que van caure a la canal Amagada. En tots dos casos es van activar els serveis d’emergències per rescatar-los. Fer activitats de lleure a la muntanya és una moda que ha crescut els darrers anys. Conseqüentment, per una qüestió estadística, en haver-hi més gent augmenta el risc i això s’ha traduït en una crescuda dels rescats al medi natural, que inclouen rescats de muntanya i recerques de persones perdudes.

Segons les dades dels Bombers de la Generalitat, l’any 2019 el Ripollès puja una posició respecte a l’any anterior i se situa com a segona comarca catalana on els Bombers i el SEM han hagut d’actuar-hi més, en 92 ocasions –empatats amb la Vall d’Aran i per darrere del Baix Llobregat, amb 99–. En total, 64 rescats de muntanya i 27 recerques. Les dades del 2019 estan lleugerament per sobre de les 88 actuacions d’aquest tipus que s’hi van fer el 2018. En aquella ocasió el Ripollès se situava al tercer lloc després que el 2017 es trobés al capdavant del rànquing amb 86. El rècord de rescats al medi natural, però, el van fer l’any 2015, amb 104 casos, i de fet aquell any era el tercer consecutiu que eren la comarca amb més rescats al medi natural.

Pel que fa a Osona, continua una línia oposada i l’any passat es van reduir el nombre de casos, una tendència a la baixa que va començar el 2017 quan es va obtenir la xifra més alta des del 2013, segons els Bombers. Les dades de les 40 actuacions d’aquest tipus a Osona mostren que 29 van ser rescats de muntanya i 11 recerques de persones perdudes, la segona una dada que es redueix a més de la meitat respecte a l’any anterior. Alfons Esterlich, sergent de la unitat tècnica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, deia que el nombre de recerques ha disminuït i apuntava que “no hi ha hagut bolets” com a una possible raó. En ocasions la meteorologia també hi influeix. Esterlich deia que, en general, els casos que es troben són persones que estan fent una activitat i que “es fan mal, no perquè no vagin ben equipats”. Tot i això, explicava dos casos dels darrers dies de “gent que per cansament es queda a un lloc i no pot més”.

Ulldeter “s’emporta la palma” en nombre de rescats, deia Esterlich, pel fet que “és un lloc molt accessible i ofereix moltes possibilitats” d’activitat. A Osona, la zona del Vidranès és on hi ha un turisme més familiar.

El Moianès es troba a la part baixa i entre el 2018 i el 2019 els rescats es van reduir a més de la meitat.

CONSELLS DE SEGURETAT A LA MUNTANYA

A causa de l’augment d’actuacions al medi natural, des dels Bombers fan diverses recomanacions de seguretat a la muntanya. Aconsellen informar-se de les condicions climatològiques abans de sortir i de la possible evolució, i en cas que siguin dolentes renunciar a l’activitat. Recomanen planificar l’activitat i la durada abans amb guies i mapes i fer-les sempre en companyia, i en cas de fer-les sol comunicar-ho a algú. També aconsellen entrenar-se prèviament i utilitzar material i equipament adequat, i respectar els senyals de perill.

Durant la marxa, per evitar incidents, des del cos de Bombers recomanen que si es va en grup es mantingui sempre el contacte amb els altres i que es fixin punts de referència en el recorregut que permetin orientar-se. Un altre dels consells és hidratar-se sovint i menjar aliments energètics, i en el supòsit de tenir fred no deixar de caminar.
En cas que s’acabi produint un accident cal trucar al telèfon 112. En el missatge d’alerta cal transmetre el nombre de persones i l’edat, el lloc de l’accident, la situació de l’accidentat –si està ferit, si està conscient, si sagna i si respira– i, finalment, les condicions meteorològiques que hi ha al lloc on s’ha produït.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't