EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Enric Montefusco converteix L’Atlàntida en una església amb l’espectacle ‘Réquiem’

El concert musica tot un recull de textos d’autors del segle XX, com Unamuno, que parlen sobre la mort. En un altre dels concerts de dissabte Maria Rodés ha presentat ‘Sueño triangular’. EL 9 TV reemet aquest diumenge el concert d’ahi al vespre a la Plaça, amb Txarango, El Puchero i La Pegatina.

El 9 Nou
16/09/2012

Raül Fernández i Enric Montefusco, compositors habituals de Refree i Standstill respectivament, han ideat l’espectacle musical ‘Réquiem’ que s’ha presentat aquest dissabte al vespre a l’Atlàntida de Vic.

Segons ha explicat Montefusco, a partir d’una estructura litúrgica clàssica i textos d’autors del segle XX, l’experiència tracta sobre “la progressiva mort en vida del nostre esperit”.

L’espectacle aposta per la nuesa de la veu humana, que per l’ocasió s’ha servit d’una coral de 25 persones, interpretant música sacra de naturalesa fosca i mística. La dramatització de la música s’ha vist intensificada amb una posada en escena basada en la reproducció de l’aïllament i un joc d’ombres d’esglésies.

El compositor Enric Montefusco ha explicat a l’ACN que l’espectacle ‘Réquiem’ parteix de la idea de “parlar dels difunts, però entenent que una persona es pot morir en vida”.

De fet, ha afegit, “tots ens anem morint al llarg de la nostra vida i anem perdent la puresa de la que partim”. D’aquesta manera, pel compositor, “en alguna mesura tots som morts i en la mesura que ho estem, volem parlar-ne”. És per això, que l’artista conclou: “En el fons, és un réquiem per nosaltres mateixos, els que estem vius”.

Per transmetre aquesta idea, els dos compositors han comptat amb una coral d’entre 20 i 25 persones i un solista, el mateix Montefusco, qui interpreta els textos.

La tasca que han dut a terme els dos compositors conjuntament ha estat musicar els textos, d’autors del segle XX, “que parlen sobre com ens anem morint i com sucumbim a tot allò que ens va passant i que no som capaços de reivindicar-nos”. És per això, ha explicat Enric Montefusco, “que hem acudit a poetes, escriptors i algun dramaturg”.

A l’hora de musicar els textos, tant el Raül Fernández com l’Enric Montefusco tenien molt clar que volien ser “fidels” fins i tot a l’estructura del réquiem. Segons ha explicat el compositor, “s’ha fet un gran treball de síntesi i d’analogia amb el text original”.

Cançons delicades i altres de caòtiques desvetllen el món oníric de Maria Rodés al Mercat de Música Viva de Vic
El títol del disc, “Sueño triangular”, està inspirat en un poema del portuguès Fernando Pessoa

· Nou disc de Maria Rodés

Maria Rodés ha presentat aquest dissabte al Mercat de Música Viva de Vic el seu segon disc, “Sueño triangular”. Es tracta d’un treball més personal i arriscat que l’anterior on la cantant es mou amb major llibertat.

El nou treball i la posada en escena versen sobre la voluntat de donar forma als somnis, arrel d’un poema de Fernando Pessoa que la va inspirar especialment.

El públic ha assistit a un concert eclèctic on s’han pogut escoltar cançons “molt delicades i d’altres de ben caòtiques”, segons ha definit l’artista. “Aquesta sensació és la que perseguia quan vaig fer el disc”, ha puntualitzat. La producció d’aquest treball ha anat a càrrec de Maru di Pace, Lluís Surós i la mateixa Maria Rodés.

El nou disc de Maria Rodés s’inspira, tal i com diu el títol – ‘Sueño triangular’-, en els somnis. La cantautora catalana ha explicat a l’ACN que durant dos anys va estar escrivint en una llibreta sobre tots els somnis que anava tenint. Així, el resultat de tot aquest recull és el seu viatge oníric personal.

Tot i que com ella mateixa ha definit, el seu és un concert de pop-rock, damunt l’escenari, i com a element que crida l’atenció, també hi havia una arpa. El públic que ha assistit a la Carpa Vermella de l’Atlàntida ha pogut gaudir d’un concert eclèctic compost per un seguit de “cançons tranquil·les i d’altres d’eclètiques”.

Rodés ha explicat que precisament “això és el que perseguia quan vaig fer el disc, aquesta sensació”.

“Quan somies, -ha explicat-, et pots trobar en un escenari amb el teu pare i el teu germà i que, de seguida, aquests mudin cap a la teva exparella o un monstre enmig del bosc”.

“Els somnis estan plens de canvis sobtats, i jo he volgut traslladar aquest sentiment de sorpresa en les meves cançons”, ha explicat.

La gran majoria de les cançons de Rodés són en castellà, la seva llengua materna. Amb tot, la cantautora ha explicat que a “Sueño triangular” s’hi poden trobar dos temes en català.

“Ara visc a Barcelona i les meves relacions més properes són bàsicament en català”, “és segurament això el que ha provocat que hagi sortit alguna cançó en aquesta llengua”, ha afegit.

· El concert de Plaça, a EL 9 TV

D’altra banda, aquest diumenge EL 9 TV reemet el concert de la plaça Major d’aquest dissabte a la nit amb les actuacions de Txarango, El Puchero del Hortelano i La Pegatina. Serà a les 09.30h i a les 14.30h.

Com ahir, EL 9 TV també va oferir divendres en directe, des del mateix escenari, les actuacions d’Els Catarres, L.A. i Love of Lesbian. Els directes havien començat dijous, amb el concert de boleros de Mayte Martín des del teatre Atlàntida.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 136 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't