EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Casa d’Oficis de Vic inicia el curs mantenint quota d’alumnes

Tot i la pandèmia, enguany hi tornen a participar 28 joves, repartits en tres mòduls diferenciats


24/01/2021
Vic

Un total de 28 joves d’entre 16 i 30 anys participen enguany en un nou curs de la Casa d’Oficis de Vic. Aquest projecte, arrelat a la ciutat des de l’any 2000, està encarat, principalment, a encaminar i especialitzar joves en diferents àmbits laborals, a més d’oferir-los un contracte de pràctiques durant sis mesos en serveis municipals de l’Ajuntament de Vic. En l’edició d’aquest 2021 es mantenen els tres mòduls principals que ja han regit el projecte els darrers anys –cuina, manteniment i animació en el lleure–, però amb modificacions que els posen al dia i ofereixen una formació actual per a la trentena d’alumnes que hi participen.

“Considerem que es tracta d’un projecte molt rellevant, ja que en moltes ocasions ens hem trobat que són joves que no tenen molt clar cap on volen encaminar el seu futur, i a través de la Casa d’Oficis ho proven i, fins i tot, s’animen a seguir estudiant”, explica Bet Piella, regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç. La formació que reben els joves té una durada total de 10 mesos, dels quals quatre es destinen a una part més teòrica i la resta a “aplicar tota la matèria que han après amb un contracte de pràctiques i dins dels serveis públics de la ciutat de Vic”, diu Piella. Però malgrat tenir un vessant més teòric, aquest no és, ni de tros, tan magistral com sembla. “És cert que hi ha una part teòrica, com per exemple el coneixement dels aliments o les tècniques de cuina, però realment s’aprèn practicant, així que en realitat és un curs molt pràctic”, afirma Anscari Sentis, monitor del mòdul de cuina de la Casa d’Oficis.

La Covid-19 no posa les coses fàcils a aquesta iniciativa, però de manera constant els impulsors i el consistori treballen per intentar minimitzar els efectes de la pandèmia. “Els darrers anys hem reduït la quantitat d’alumnes fins als 28, ja que anteriorment eren 30, però per evitar retallades i per poder assegurar que tots acabin trobant unes pràctiques ho hem hagut de retallar”, afirmava Helena Tañà, directora de la Casa d’Oficis. Malgrat haver hagut de fer aquest pas, els mòduls no s’han vist afectats pel que respecta a continguts. “Enguany hem afegit temes d’horticultura al mòdul de cuina, fet que ens permet ensenyar-los l’economia circular”, afirma Sentis, que afegeix que “es nota que els agrada, perquè tots venen amb moltes ganes”. I és que, en essència, aquesta oportunitat pot decantar el futur laboral de tots i cada un dels alumnes. “Aquest any estem molt contents de com ha engegat, ja que hi ha hagut molts joves interessats i s’ha pogut escollir”, afirma Piella, que alhora afegeix que “la figura de l’aprenent s’ha perdut molt, i és un paper que molts instal·ladors i professionals de qualsevol dels tres sectors busquen. Amb aquest projecte mirem de recuperar la figura dels aprenents, i les dades d’inserció en el món laboral demostren que la Casa d’Oficis funciona”, conclou la regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç de Vic.

Tres itineraris amb varietat de sortides professionals

El curs acadèmic de la Casa d’Oficis va donar el tret de sortida a principis de mes amb tres mòduls diferenciats per oferir ensenyaments plurals als seus alumnes. Enguany, la novetat més important ha estat la incorporació de l’horticultura en l’itinerari de cuina, que també toca “ensenyaments de sala i com moure’s per no molestar a la cuina”, com explica Sentis, monitor del mòdul, que compta amb vuit alumnes. Els altres dos itineraris, el de manteniment i el d’animació i lleure, compten amb 10 estudiants a cada un, i també tracten diferents temes. En el cas del manteniment, es treballen aspectes com la construcció, reparació o instal·lació de circuits elèctrics o d’aigua, mentre que en el d’animació els alumnes es formen per exercir com a monitors de lleure o informadors, per exemple.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 878 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't