EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La CUP demana més control i transparència econòmica al Consorci Hospitalari de Vic

El grup municipal de la CUP ha presentat una moció per demanar més control públic de la despesa sanitària al Consorci Hospitalari de Vic.

El 9 Nou
27/02/2015

Nota de premsa de la CUP de Vic

LA CUP DEMANA CONTROL I TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA AL CONSORCI HOSPITALARI DE VIC

El grup municipal de la CUP a l’ajuntament de Vic ha presentat una moció per tal de demanar més control públic de la despesa sanitària al Consorci Hospitalari de Vic.

Dins del CHV hi ha la Fundació Hospital de la Santa Creu, de la qual és president nat l’alcalde de Vic. Per això considera que ajuntament de Vic pot i hauria d’incidir en millorar la transparència de la gestió econòmica.

La CUP denuncia la privatització i l’opacitat al nostre sistema de salut, i sosté que ha de ser universal i de qualitat. Afirma que la privatització provoca un risc important: que els recursos públics que s’hi destinen serveixin per a l’enriquiment de les empreses privades del sector, provocant una mercantilització de la salut de les persones, i creu que això pot provocar l’exclusió del sistema sanitari d’importants sectors de la població.

També denuncia que la precarietat econòmica, el difícil accés a la feina i l’habitatge, la pobresa i l’exclusió social són importants amenaces per a la salut de les persones.

A la moció de la CUP, que s’ha de debatre al Ple de dilluns vinent la CUP demana que es posin més mecanismes de control democràtic i que es millori la transparència en els comptes i els contractes que es fan, de manera que s’eviti un possible ús incorrecte o ineficient dels recursos públics que s’hi destinen. També demana que es facin públics els sous de tots els càrrecs directius que hi treballen i que no estiguin regulats pel conveni del sector.

El passat dilluns 23 de febrer, en la Junta de Portaveus prèvia al ple, el Grup Municipal de la CUP, va entregar la moció per a ser registrada i discutida al ple. Aquest és el procediment normal que es segueix en totes les mocions que es presenten al plenari de Vic, però en aquest cas la moció va incomodar d’una manera evident a l’Alcalde, que d’entrada li va comunicar al portaveu de la CUP que no pensava incloure aquesta moció a l’ordre del dia del ple, perquè considerava que l’Ajuntament de Vic no és ningú per demanar transparència als comptes del CHV, una opinió que entraria en el debat polític i públic que proposem tenir al ple, però que en cap cas justificava la no inclusió de la moció al ple. Tot i que l’Alcalde té potestat per confeccionar l’ordre del dia, des de la CUP considerem que és una clara mostra d’abús de poder la intenció de no incloure la moció, únicament perquè a ell no li interessa políticament, mentre que aquest intent sols crea més desconfiança en la gestió que s’està fent de la salut pública dins el CHV, ja que pel que hem vist a les files de l’equip de govern, incomoda el simple fet que això es debati públicament. Durant la tarda del mateix dilluns, es va comunicar al portaveu de la CUP que finalment l’alcalde s’ho havia repensat i deixava entrar la moció a l’ordre del dia, sense més explicacions que aquesta. Celebrem que finalment la moció hagi pogut entrar al ple, però també considerem que l’actitud de l’alcalde denota que la demanda de transparència al CHV incomoda a l’alcalde i a tercers fins al punt que s’ha intentat que ni tant sols surti a la llum la moció.

Text de la moció de la CUP sobre el Consorci Hospitalari

MOCIÓ PER A LA TRANSPARÈNCIA EN LA GESTIÓ DELS RECURSOS PÚBLICS AL CONSORCI HOSPITALARI DE VIC

En el context polític actual, com és sabut, s’està prioritzant sistemàticament el pagament dels interessos del deute públic, i del deute mateix, abans que la despesa sanitària. Aquest fet posa en risc el manteniment de la qualitat i fiabilitat del sistema sanitari públic, i obliga també a prestar una especial atenció a la gestió dels migrats recursos públics que actualment hi són destinats.

Dia a dia, s’aguditzen cada cop més les retallades salvatges a l’àmbit de la sanitat pública, l’empitjorament de les condicions laborals, les adjudicacions a empreses privades que poden degradar la qualitat de l’atenció sanitària i que aguditzen la de mercantilització dels serveis annexes a l’activitat estrictament sanitària.

Per tot això, i per respecte a l’exigència de màxima transparència en la despesa pública, es fa imprescindible un seguiment acurat de la gestió que es fa al CHV.

La participació de l’Ajuntament de Vic al Consorci Hospitalari de Vic, a través de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, com a administració pública directament implicada en la seva direcció, comporta unes possibilitats de intervenir en la gestió, alhora que comporta també una important responsabilitat política en vetllar per l’eficàcia, eficiència i transparència de l’ús que es fa dels recursos públics que hi són esmerçats.

Unit a aquestes circumstàncies, hi ha el fet que, cada vegada més, s’està optant per un model de gestió que combina, dins d’un mateix espai i utilitzant unes mateixes instal•lacions, la sanitat pública, per una banda, i l’ús privatitzat d’aquests recursos. Les mútues i clíniques privades esdevenen proveïdors de serveis i, alhora, usuàries o entitats beneficiades per la utilització de les instal•lacions públiques que gestiona el CHV.

És obvi que aquesta situació de coexistència, en un mateix espai, d’activitats tant diverses i orientades, per un cantó a la utilitat pública i, per l’altra, al benefici privat, crea uns importants riscos de gestió, on la transparència esdevé, sense cap mena de dubte, un requisit ineludible per garantir la correcta assignació dels recursos i la priorització, en tot moment, de l’interès públic per sobre de l’afany privat de lucre.

A més, resulta del tot impossible, des del punt de vista del públic i dels pacients, poder conèixer quins són els criteris que se segueixen en la priorització de despesa, per tal de garantir que l’objectiu d’una salut pública de qualitat sigui assolit amb la màxima eficàcia i rigor: De fet, actualment la decisió sobre l’assignació dels recursos queda subjecte al criteri d’un reduït nombre de gestors, que en cap cas són requerits de donar explicació pública dels criteris, prioritats i objectius amb que assignen aquests insuficients, però voluminosos, recursos econòmics de què es disposen.

Per tots aquests motius, considerem imprescindible que l’Ajuntament de Vic prengui un paper actiu de supervisió i de seguiment de la transparència de la gestió, per tal de prevenir possibles usos incorrectes o poc eficients dels escassos recursos públics que s’hi destinen.

Per això, el Pel de l’Ajuntament de Vic ACORDA:

1.- Promoure una auditoria pública de la gestió econòmica del CHV, tant des del punt de vista comptable, com des de la perspectiva d’anàlisi d’eficiència en la gestió dels recursos públics que hi són esmerçats.

2.- Publicar a la pàgina web de transparència de l’ajuntament els comptes anuals dels darrers quatre anys del CHV (2011 A 2014) i els dels exercicis següents, quan se’n disposi.

3.- Requerir el CHV per tal que es facin públics els sous de tots els càrrecs, alts o intermedis, que rebin les seves retribucions al marge dels que són fixats al conveni de la XHUP.

4.- Promoure la creació d’un registre públic d’interessos, per tal que totes les persones que tinguin responsabilitats de gestió al CHV hi inscriguin obligatòriament els seus interessos particulars com a socis, titulars, familiars directes d’aquests, o treballadors d’empreses usuàries, proveïdores de serveis, concessionàries dels espais, o subministradores de recursos o materials de tota mena, ja sigui per a la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública de Catalunya, ja sigui de qualsevol altre ens sanitari públic en el mateix àmbit territorial.

5.- Requerir el CHV que faci públic el percentatge relatiu d’hores que el seu personal laboral treballa, respecte el total de les hores contractades, en horari laboral i utilitzant les instal•lacions públiques, per satisfer les demandes que l’hospital rep de mútues i clíniques privades.

6.- Requerir els càrrecs directius del CHV per tal que signin un compromís de no retornar al sector sanitari privat els dos anys següents a haver cessat les seves funcions dins de la sanitat pública catalana.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 887 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't