Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La nova àrea de rehabilitació de l’Hospital de la Santa Creu entra en funcionament aquest dilluns

S’ha creat una altra ala a l’edifici, s’ha reformat la zona ambulatòria i s’ha integrat a l’entorn

Les més de 250 persones de Vic i Osona sud que realitzen sessions de rehabilitació ho faran, a partir de dilluns, en un mateix punt, la nova Unitat Ambulatòria de Rehabilitació (UAR), que s’ha instal·lat a la nova ala de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. D’aquesta manera, s’unifica el servei que fins ara estava repartit entre l’Hospital Universitari de Vic, la Clínica de Vic i el mateix centre de la Santa Creu. Es fa realitat el projecte de tenir dues grans UAR a Osona, la que s’estrena i la que ja hi ha a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, que atén els pacients del nord de la comarca, segons Jordi Roca, gerent de la Fundació Hospital de la Santa Creu. Pere Solé, cap de Serveis de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), l’ens que gestiona l’àrea ubicada en una planta de 800 metres quadrats, explicava en una visita a les noves instal·lacions aquest dimecres que s’hi atendran tant els pacients de la sanitat pública com els que provenen de mútues. Per aquest motiu hi ha dos accessos a l’espai. A dins, una planta diàfana, es comunicaran per una part central de control: “Hi ha zones comunes perquè per eficiència es compartirà determinat utillatge”, deia Solé.

L’habilitació de la nova ala forma part de les obres d’ampliació i modernització de l’Hospital de la Santa Creu, que van començar l’any 2016 i que han tingut un cost de 6,4 milions d’euros. En la mateixa actuació s’ha reformat tota l’àrea ambulatòria, tant els consultoris –que passen de 4 a 13– com l’hospital de dia, que ocupen tota la planta baixa i que “ens preparen per al futur”, segons apuntava el cap de Geriatria, Joan Espaulella, ja que es preveu un envelliment de la població. Actualment a Osona hi ha 5.400 persones majors d’edat i deia que s’estima que hi hagi “molts malalts amb fragilitat i fragilitat avançada i havíem de crear noves maneres d’atendre’ls, i si és possible s’ha de fer ambulatòriament”. Amb els nous espais es podrà fer “atenció concentrada en el pacient i reunir especialistes diferents en un mateix lloc” per evitar també desplaçaments dels usuaris. Segons la directora de Cures de l’Hospital Universitari de la Santa Creu, Marta Ferrer, “adaptem l’hospital de dia als programes i això facilita el treball respecte a l’hospital de dia clàssic”.

S’adaptaran a “les necessitats del moment”, a partir de cinc programes que tracten sobre les cures, la rehabilitació de malalts grans, la psicoestimulació, l’esclerosi múltiple, i l’equilibri i la marxa, en el darrer cas per evitar que els pacients, molts d’edat avançada, caiguin. Per treballar, per exemple, tenen una cuina, una habitació o un lavabo adaptats per ensenyar als usuaris com moure-s’hi a casa seva. En aquest cas disposen de l’aplicació de tecnologia com la sala blanca i el suport d’un grup de recerca de la UVic-UCC.
Amb la reforma de l’hospital, segons Roca, s’ha volgut millorar l’accessibilitat amb nous ascensors, el vestíbul i l’aparcament soterrat. Roca afegia que s’ha treballat amb l’entorn i la integració de l’hospital al barri, amb l’obertura del parc públic.

Els accessos i l’entorn
Amb la reforma s’ha obert al públic l’antic pati i aparcament, que ha passat a ser un parc públic de 5.221 metres quadrats, una “àrea amable i útil per al veïnat”. L’entrada s’ha modificat i s’ha fet més accessible per als usuaris.

Més de 700 anys d’història
Al nou vestíbul s’hi han col·locat uns panells explicatius que mostren l’evolució de l’Hospital de la Santa Creu, amb més de 700 anys d’història. Parla de les troballes arqueològiques durant les darreres obres i de com ha anat creixent l’edifici.

L’ala de rehabilitació
La nova ala de rehabilitació està ubicada al nou edifici annex. És una planta diàfana sense columnes i té dos accessos, un per als pacients del circuit públic i una altra per als pacients de mútues. Al centre hi ha la part de control.

Aparcament de 140 places
A l’estiu es va obrir l’aparcament de l’hospital per a 140 cotxes i 13 motos. L’objectiu és facilitar l’entrada de pacients i acompanyants, encara que també és públic. Dona accés al centre i està adaptat per a persones amb problemes de mobilitat.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.