El sector de l’hostaleria encara la primera campanya de Nadal sense cap restricció per la pandèmia amb un optimisme moderat. Empreses i famílies ja comencen a fer les seves reserves, i enguany la nit del 16 de desembre es preveu la més forta de la temporada. Establiments i associacions consultats per EL 9 NOU assumeixen que l’encariment dels preus de les matèries primeres haurà de repercutir en el client, i que els beneficis seran menors que l’any passat, encara que es facturi més.
Antoni Dinarès, gerent de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona, afirma que el gremi afronta la campanya amb moltes ganes. “Els restaurants treballaran i la temporada funcionarà; la gent continua amb ganes de sortir i fer trobades”, apunta. “Els establiments són molt reticents a apujar els preus, i és una llàstima, perquè les vendes no augmenten, però la despesa sí. El negoci es farà petit a nivell comptable”, assegura, i recorda que l’any passat, amb les restriccions per la pandèmia, les pèrdues van ser molt considerables. Dinarès assenyala que el mes de desembre és molt important per a la restauració de tota la comarca, perquè els mesos de gener i febrer sempre són complicats. Les empreses s’animen a organitzar àpats i les famílies aprofiten per reservar en aquells restaurants que no tanquen per vacances. “Els sopars d’empresa s’allargaran fins al dia 22, per exemple. Aquest any molts es faran la mateixa setmana de Nadal, però esperem treballar amb comoditat”, afirma Dinarès. Es mostra optimista pel que fa a la previsió de xifres: “Segur que arribem als nivells del 2019, i tant que sí”.
El president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso, és més prudent: “Afrontem aquestes setmanes amb preocupació. Ho veiem amb optimisme perquè no pot ser pitjor que els darrers anys”. Barroso recalca que l’eliminació de les restriccions ja suposa una diferència notable, i el gremi es mostra satisfet en aquest sentit. Tot i això, assegura que l’increment dels preus i els costos fixos “atrapen” els restaurants. “Dir que el sector va bé és una enganyifa.” “No tenim cap dubte que l’activitat es recuperarà, però els marges comercials que en puguem treure seran diferents. D’alguna manera haurà de repercutir en el consumidor final. Si apugen tots els preus, està clar que s’haurà de notar d’una manera o altra”, afirma.
La quantitat de reserves es preveu semblant a les xifres de l’any passat, però asseguren que al Ripollès “encara no arribarem al nivell prepandèmia, ni de lluny”. El gremi anticipa que la setmana més forta serà després del pont de la Puríssima: “El pont és molt llarg i la segona fase serà interessant”.
L’hostaleria continua tenint dificultats a l’hora de contractar personal, tant a cuina com a sala. Dinarès assegura que hauran d’afrontar la campanya “amb molta paciència, tant els restauradors com els clients”. “No hi ha personal. Hi ha restaurants que han reduït l’horari i l’aforament perquè falta personal.” Ho atribueix als horaris, que poden tirar enrere a molta gent, i apunta que els sous també són rellevants: “Un cambrer que treballa divendres, dissabte i diumenge hauria de cobrar una setmanada digna”. Adverteix que la formació de professionals en aquest sector “val molts diners”, i que “és un ofici complicat”. Dinarès recalca: “Els establiments ho estan passant molt malament. Hem de procurar ser menys exigents”. A més a més, remarca que durant la pandèmia molta gent d’Osona va acabar treballant al sector de la indústria, “amb un sou i uns horaris millors”, i els restaurants “ho noten”.
Barroso ho corrobora: “Afrontem aquesta campanya sense personal, arribarem fins on puguem arribar”, i assegura que “els marges són tan petits que contractar una persona potser no compensa, perquè et suposa una despesa més gran del que et generarà”.
Les associacions també es mostren amoïnades pel primer trimestre del 2023, i esperen que el mes de desembre els ajudi a pal·liar els efectes de la inflació. “Tots els indicadors econòmics assenyalen que els tres primers mesos ens esperen amb una destral, per la inflació dels tipus d’interès i aquest marge comercial que s’escurça”, adverteix Barroso.
{{ comment.text }}