EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La sisena onada obliga de nou a ajornar operacions a l’Hospital de Vic

L’atenció primària també torna a estar al límit per l’increment de positius lleus, sobretot joves

La sisena onada de la pandèmia torna a complicar la situació als hospitals i els centres d’atenció primària. L’increment de contagis, molt marcat els últims quinze dies, s’està traduint en un augment de la pressió assistencial i a hores d’ara a Osona ja no hi queda cap hospital lliure de Covid-19. El motiu és que el CHV ha recuperat el circuit de mesos enrere i torna a traslladar pacients de l’Hospital Universitari de Vic cap al de la Santa Creu i el Sant Jaume de Manlleu, on divendres passat encara no constava cap persona ingressada a causa del coronavirus. Tot plegat fa que plani el fantasma d’ajornar novament activitat programada, una mesura que és molt probable que s’anunciï aquest mateix divendres després d’una reunió entre Salut i la direcció dels hospitals. Els últims dies, de fet, ja s’ha avisat alguns pacients per posposar cirurgies no urgents com a mínim fins al 15 de gener.

La Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Vic manté també la tendència a l’alça –de 9 a 11 ingressats Covid en una setmana–, però fonts del centre destaquen que ara per ara la mortalitat queda molt per sota de la d’altres onades, ja que la població vacunada en general supera la malaltia amb rapidesa. Segons dades actualitzades aquest dijous a la nit, Osona presenta actualment un risc de rebrot de 993 punts i el Ripollès, de 1.274, tot i que a l’Hospital de Campdevànol s’està atenent només dos pacients per efecte del coronavirus. L’atenció primària, per la seva banda, sí que frega la saturació fruit de la gran quantitat de positius lleus, sobretot joves que es contagien en bars i pubs, com ha passat a Ripoll.

VACUNACIÓ INFANTIL JA A RIPOLL I DIMARTS A VIC
Mentre els experts i les autoritats sanitàries demanen més restriccions encaminades a frenar la sisena onada, també avança la vacunació. Els grans protagonistes de la setmana han estat els infants de 5 a 11 anys, que després de l’autorització del Ministeri de Sanitat ja poden rebre la primera dosi. Per la Sala Eudald Graells de Ripoll n’hi van passar aquest dijous prop de 200. Era el primer dia i la majoria ho feien amb por, però acompanyats –i esperonats– pels pares i mares. “Jo ho tenia clar, per la meva família i els amics, i perquè no vull agafar la Covid”, explicava el ripollès Pol Bober Bonamaison, de 9 anys. El tràngol de la punxada el descrivia com una simple “pessigada”. També el va passar força serè Aran Casanovas Vila, que és de Tona i té 8 anys. “A Vic les cites es van esgotar de seguida. Ell a la tarda no ha anat a l’escola, hem dinat a fora i després hem pujat cap aquí”, explicaven els pares. En sortir de la Sala Eudald Graells, a priori sense mal al braç, la intenció era fer vida normal i no faltar a l’entrenament de tennis dels dijous. Aniola Colomer, de Vidrà i 11 anys, inicialment havia arribat molt menys convençuda a Ripoll, patint per hipotètics efectes secundaris, però el pare insistia que “hem de fer el possible perquè tot això s’acabi d’una vegada”. En el cas d’Osona, la vacunació pediàtrica arrencarà dimarts al punt massiu del campus Miramarges de la Universitat de Vic.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't