La companyia vigatana de solucions d’il·luminació Elausa Electronics ha estat reconeguda com la millor empresa de l’any pel Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) en la cinquena edició del Míting d’Auto, que es va celebrar el passat dimecres al Mercat de les Flors de Barcelona, amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. El clúster, amb prop de 200 empreses catalanes representades i un nucli constituent format per Seat, Nissan, Gestamp, Ficosa i Doga, reconeix d’aquesta manera l’evolució de la companyia osonenca, que s’ha convertit en un referent en tot tipus de solucions d’il·luminació per a vehicles.
Josep Barceló, actual director d’Elausa Electronics, destaca la importància del reconeixement pel fet de ser una companyia petita al costat de les firmes que s’havien guardonat en les quatre edicions anteriors (Relats, Denso, Continental Automotive i Zanini) i afegeix que suposa “un reconeixement per part del sector. Al clúster hi ha un gruix important dels nostres clients”, motiu pel qual “estem molt contents”.
En els darrers anys, Elausa ha emprès un pla d’expansió internacional per fer-se un lloc en la indústria de l’automoció europea que ja li està donant fruits. El 2021, que no era un any fàcil, després de la pandèmia i amb la crisi de components. Pel president del clúster, Josep Maria Vall, “podem definir la crisi que patim com conduir un cotxe sense llums enmig d’un temporal que no ens deixa veure més enllà d’un metre. Per tant, ara tocar conduir amb precaució i seguir avançant”.
I això és el que fa Elausa. Segons Barceló, “va ser un bon any, malgrat tot”. Es van sobreposar a la crisi de components, buscant alternatives al mercat. “Ens veiem obligats a redissenyar productes per incorporar components que siguin més fàcils de trobar. És un valor afegit que no tothom pot donar perquè a més de fabricar també fem el disseny.” Aquesta situació, segons Barceló, encara es pot allargar un any i mig més. “Hem de navegar amb això, però estem bé, tenim feina, nous clients i anem creixent.”
Elausa dedica el 60% de l’activitat a l’automoció. El 40% restant, al sector industrial. Barceló veu futur en els dos àmbits. En el de l’automoció, perquè l’electrònica sempre evoluciona i continuarà essent necessària en el vehicle elèctric. I en el sector industrial on operen (climatització, ventilació o refrigeració), s’hauran de desenvolupar sistemes amb fonts energètiques alternatives al gas.
Tornant a l’automoció, a principis d’any, Elausa i l’empresa vallesana Zanini Auto Group anunciaven un acord de col·laboració per desenvolupar plegats productes amb sistemes de retroil·luminació i sensoritzats per a aplicacions a l’exterior de vehicles. És una de les línies de negoci que també comença a donar fruits. “Ja no es pot treballar sol. Ara és el moment dels acords comercials”, deia també Vall en el seu discurs. I Elausa ja ho està fent.
Nascuda a Osona l’any 1988 i amb un creixement exponencial en els darrers anys, Elausa ha estat inclosa en més d’una ocasió entre les 500 pimes amb més projecció de l’Estat espanyol. Compta amb una plantilla de prop de 300 treballadors i Barceló calcula tancar aquest 2022 amb una facturació propera als 40 milions d’euros.
{{ comment.text }}