EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Mercadona apujarà el preu de la llet però pel sector és insuficient

Els ramaders asseguren que els tres cèntims de més que valdrà el bric no serveixen per cobrir costos

Acció i reacció. El conflicte entre el sector lleter i Mercadona ha viscut aquesta setmana un nou capítol. La cadena de distribució, que és qui té la quota de mercat làctic més elevada de l’Estat amb el voltant del 30% i que per això ha estat el blanc de les protestes, ha decidit finalment apujar el preu de la llet. No la vendrà per sota dels 0,60 cèntims el litre –entre 2 i 3 cèntims més que ara–, però a falta de més concreció sobre quina serà la xifra exacta i quan començarà a aplicar-se, els ramaders ja han avançat que ho consideren insuficient i que així no es resol el problema.

Els proveïdors làctics estan suportant des de principi d’any el fort increment a nivell mundial que hi ha de les matèries primeres, els costos energètics, el transport i els envasos que repercuteix directament en el cost de la producció de la llet. Consultada per EL 9 NOU, Mercadona assegura que és “conscient de la situació i l’esforç que els nostres proveïdors estan fent per pagar el litre de llet en origen a un preu per sobre la mitjana”. Per això, expliquen que han pres la decisió de traslladar una part de l’increment de costos al preu final de la llet. “Hem implantat sinergies per millorar la nostra eficiència i amortir el seu impacte en el preu final al consumidor, fins i tot a compte dels nostres marges operatius”, diuen.

Els lleters no amaguen que és un gest i que demostra un canvi de tendència, però afirmen que “no repercuteix en res perquè aquests tres cèntims no ens arriben i, a més a més, d’aquí a complir amb la futura llei de la cadena alimentària hi ha un bon tros”, segons el president general de la Cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas.

La modificació de la llei es debatrà aquest setembre al Congrés dels Diputats. Aquesta fixarà la quota a partir de la qual es pot parlar de posició de domini a la cadena alimentària per detectar i penalitzar males praxis. “El que hem d’aconseguir és que la distribució ho vegi com una oportunitat que beneficia el sector rural i això ho aprecia la societat”, continua Bassas. Aquest seria realment el punt de canvi per a un sector que alerta que, “si hem d’anar fent petits moviments en base a pressions, serà un camí molt tortuós i llarg”. De fet, adverteixen que si no es fa alguna cosa aquest mateix 2021 “arribarem a un punt de no retorn molt preocupant pel teixit rural català”. L’import que perceben actualment els ramaders és de 33 cèntims el litre, mentre que produir-ne un en costa 40. Això provoca un degoteig constant d’explotacions que pleguen: de les 1.633 amb vaques que hi havia a Catalunya fa vint anys, només en queden 430.

El president de la Cooperativa Plana de Vic posa d’exemple per entendre la gravetat de la situació la veïna França, on explica que la llet de marca blanca més barata del mercat es ven a 88 cèntims, 28 més que els 60 a què oferirà ara el bric Mercadona. “Vull deixar clar que no és un acord com s’intenta vendre. El nostre problema és el mateix que fa uns dies amb el risc que la societat pensi que això ja està”, lamenta. Justament per evitar-ho, els pagesos ja pensen en noves mobilitzacions.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 124 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't