EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Mercè Vidal, exregidora del PSC de Vic, durà la UVic als tribunals per no haver-li reservat la plaça de professora

Se sent emparada per la llei que garanteix que s’ha de reservar la plaça als càrrecs electes quan deixen la política.

El 9 Nou
11/10/2011

Mercè Vidal, exregidora del PSC a l’Ajuntament de Vic, portarà la UVic als tribunals per haver-la acomiadat com a professora sense respectar-li, al seu entendre, el dret que tenia de ser readmesa després dels quatre anys que s’ha dedicat a la política. Vidal, que feia 22 anys que treballava a la UVic, va rebre una carta el 15 de setembre on se li comunicava que estava acomiadada. Des de la UVic prefereixen no entrar en els detalls de caràcter jurídic. “Cada any es contracten i descontracten professors”, ha indicat Pere Quer, vicerector d’Ordenació Acadèmica.

Ella, en canvi, considera que el seu acomiadament és atípic. “La Universitat ha vulnerat la llei que garanteix que les persones que ens dediquem a la política tinguem garantit el retorn a la vida professional”, diu. I afegeix: “Poc que m’hagués dedicat a la política si hagués sabut que no podria tornar a la feina; jo sempre havia vist la política com una cosa temporal”.

L’Estatut dels Treballadors determina que els càrrecs electes tenen dret a una excedència i reincorporar-se al seu lloc de treball sempre que ho demanin en el mes següent a deixar la política. Vidal, de fet, ho va demanar quan encara li faltaven uns dies per cessar com a regidora, el mes de juny passat. A la Universitat li van comunicar que la readmetien i, de fet, així ha estat durant els dos mesos d’estiu. “Mai em van dir ni quines assignatures tindria ni quin tipus de feina em correspondria”, al·lega. Això és el que, al seu entendre, s’entén per reservar-li la plaça i reincorporar-se al lloc de treball.

Més enllà del seu cas personal –“m’estan xafant la meva carrera professional, amb 55 anys”–, Vidal considera que “s’estan atacant els principis que sustenten els principis de la democràcia, que permeten a tothom a presentar-se a unes eleccions”. Si no, afegeix, només ho farien els que tenen assegurada la supervivència més enllà d’una feina d’assalariat.

Vidal ha consultat el tema amb els serveis jurídics del PSC i, explica, li han dit que fins ara no s’havien trobat mai amb un cas com aquest. Que, en tot cas, si no hi havia possibilitat per reincorporar-se immediatament a la feina “s’havia negociat, però mai un acomiadament com aquest”. Vidal, que es mostra molt dolguda, diu que pot arribar a entendre que, arran de la reestructuració de carrers i programes per la implantació del Pla Bolonya, la Facultat d’Empresa i Comunicació tingui problemes “per cobrir totes les càrregues docents dels professors, però no puc entendre que passin per alt que jo tenia una reserva de treball garantida per llei, això és sagrat”. Menys, afegeix, en una universitat amb un patronat presidit per un càrrec electe com és l’alcalde de Vic, i amb altres alcaldes que en formen part. També recorda que el degà de la seva facultat, Antoni Soy, va arribar a la UVic provinent de la política.

Des de la UVic prefereixen no entrar en detalls jurídics. “Si creu que s’ha vulnerat algun dret, té les vies corresponents per reclamar”, indica Pere Quer, vicerector d’Ordenació Acadèmica. “Cada any es contracte i descontracten professors per adaptar-nos a les necessitats de la Universitat”, conclou.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 491 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't