L’empat d’Acord per Vilatorta i Vilalleons-AM i Compromes@s (Junts) a cinc regidors va deixar un escenari obert a Sant Julià després de les eleccions municipals del 28 de maig. Tant, que la incògnita de qui ostentaria l’alcaldia no es va resoldre fins a ultimíssima hora, el mateix matí del ple de constitució del nou ajuntament.
En un 17 de juny que queda cada cop més lluny, finalment era Marta Cornellas qui rellevava l’exalcalde Joan Carles Rodríguez, i Compromes@s, per tant, passava a comandar un consistori pilotat els tres mandats anteriors per AVV-AM. A sobre el tauler de joc, un dels dos grups debutants assumia el lideratge de l’Ajuntament, mentre que el partit veterà passava a l’oposició. Un repartiment de responsabilitats que una i altra banda van haver de digerir i que ara, malgrat que les eleccions sumin nou mesos de retrovisor, continua supurant. I és que Sant Julià va viure dilluns un ple crispat, amb molts retrets i posicionaments clarament enrocats tant per part d’AVV-AM com el govern que conformen Compromes@s i els independents de La Veu del Poble.
El primer punt de discrepància va ser que els plens municipals passin a celebrar-se cada tres mesos en comptes de mensualment. L’alcaldessa va explicar que l’objectiu “és simplificar la gestió administrativa i que no s’aturi altra feina imprescindible del dia a dia, com tramitar subvencions, renovar concessions caducades o fer manteniments”. Hi afegia que per debatre temes de calat hi ha igualment l’opció de convocar plens extraordinaris quan convingui, a banda que “nosaltres som tot el dia a l’Ajuntament i tenim les portes obertes a tothom”.
Els arguments no van convèncer AVV-AM, que considera el canvi “un pas enrere en transparència”. “Si ens mirem els pobles del voltant, ni a Calldetenes ni a Folgueroles la periodicitat és aquesta. Estem relegant el debat polític públic a cada tres mesos. No ho veiem bé”, va defensar Cristina Suñén. Entre ella i l’exregidor d’Hisenda Ramon Santisteve van enumerar altres motius pels quals atribueixen falta de transparència a l’actual executiu, com ara quan caldria presentar projectes públicament o què publicar i què no al butlletí digital municipal.
El segon cara a cara el va centrar la futura residència de gent gran i, en concret, una trucada de l’oposició als tècnics que treballen el projecte. Santisteve va insistir que “no us hem volgut passar per sobre en absolut, però l’Ajuntament som tots i, si cal, nosaltres hem de poder contrastar informació”. Sergi Saiz (Compromes@s), regidor d’Urbanisme, va demanar evitar dobles interlocucions: “Estic dolgut. Us demano confiança, consens i que flueixi la informació. No entenem aquest afany de protagonisme i d’agafar un timó que no us pertoca. Se’ns ha titllat de falta d’interès quan lluitem per aquesta i totes les peticions del poble”.
Govern i oposició es van enganxar novament després pel càlcul de l’endeutament que implicarà la construcció de la residència, així com la necessitat de tenir contractada una persona que porti les xarxes socials del consistori.
La guspira definitiva la llançava des del públic Jaume Miravet, número 10 a la llista d’AVV-AM, amb una intervenció contra el govern que tancava recomanant “als vilatortins posar una espelma a Sant Julià i una altra a la verge de Puig-l’agulla”. “No tinc res a dir”, va contestar l’alcaldessa. “L’educació no s’aprèn. S’hi neix”, hi afegia Montse Sanz (La Veu del Poble) just abans del final del ple.
Durant la setmana han continuat les rèpliques via xarxes socials. Proper round en persona, el dilluns 22 d’abril a les 7 de la tarda.
{{ comment.text }}