EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Es neguen a declarar els cinc investigats per la protesta contra Vox a Vic l’any 2021

Els lletrats confien que -en cas d’aprovar-se- la causa pugui emparar-se en la llei d’amnistia


16/04/2024

‘Ser antifeixista no és delicte’. És el lema que podia llegir-se a la pancarta que a primera hora encapçalava l’esmorzar popular que el CDR de Vic ha organitzat a pocs metres dels jutjats -tallant la circulació al carrer Doctor Junyent- i que ha reunit una trentena de persones. És per on han desfilat tres de les cinc persones que durant aquest matí estaven citades a declarar en qualitat d’investigades per la protesta multitudinària que va tenir lloc a la capital osonenca el febrer de l’any 2021 coincidint amb un acte electoral de Vox. El primer investigat entrava en seu judicial pels volts de dos quarts de deu. Ho feia acompanyat del seu advocat Josep Rosell. Com la resta, s’ha acollit al dret a no declarar. Ho explicava, només uns minuts després, ja a l’exterior dels jutjats, el seu lletrat.

Entre aplaudiments, el segon investigat entrava als jutjats pels volts de les deu. La seva advocada, Eva Pous, d’Alerta Solidària, denunciava la persecució de l’antifeixisme i del dret de protesta. En la mateixa línia que Rosell, Pous s’ha mostrat molt crítica amb el paper de la Generalitat de Catalunya que s’ha personat en la causa com a acusació particular.

A l’espera de conèixer quines seran les acusacions formals de penes i els càrrecs que podrien atribuir-se als cinc investigats, Pous confia que el cas pugui emparar-se en la llei d’amnistia, en cas de tirar endavant. A mig matí qui accedia als jutjats de Vic era un tercer investigat i l’últim a qui els mitjans de comunicació han pogut enregistrar, ja que dos dels cinc han descartat accedir-hi davant les càmeres. En substitució de Lluís Xandri qui l’acompanyava era l’advocat Cèsar Lagonigro.

Els fets van passar el 6 de febrer del 2021 quan el partit ultradretà va fer un acte per a les eleccions al Parlament de Catalunya a la plaça Major de Vic. Un doble cordó policial va impedir que hi hagués incidents durant un acte en què els líders de Vox, Javier Ortega Smith i Ignacio Garriga, van insultar i van llançar proclames d’odi contra els manifestants convocats pel CDR i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. El govern de la Generalitat va acusar a Vox de provocar i de posar en risc la seguretat dels manifestants i dels cossos policials en els seus actes.

Els líders de Vox van haver de fugir corrents, escortats per la policia, i es van cremar contenidors i mobiliari urbà pels carrers de Vic. També hi va haver destrosses a l’estació de Renfe i un furt tumultuari a l’hipermercat Carrefour del Sucre de Vic. Els Mossos van obrir diligències també contra el partit ultradretà per no fer cas a les ordres i recomanacions policials durant l’acte.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 111 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't