EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Estem a l’expectativa de com Junts i ERC salven les diferències d’opinions”

Entrevista a Montserrat Juvanteny (Movem), cap de l’oposició de Prats de Lluçanès

Vostè porta 20 anys de regidora a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Li havia passat mai pel cap que hi pogués haver un govern Junts-ERC?
Estem parlant d’eterns rivals amb força punts discordants en diversos temes. Podia haver estat, però hauria estat difícil d’entendre.

La nit electoral, amb els resultats a la mà, tot feia pensar que hi hauria una reedició del pacte Junts-Movem. Per què no va acabar sent així?
La mateixa nit Esquerra va atansar la mà a Junts per poder-se entendre. Potser es creia que es reeditaria un pacte Junts i Movem perquè veníem d’una legislatura de quatre anys que més o menys havia funcionat, però no hi havia res parlat ni tancat.

Però la valoració dels quatre anys de govern amb Junts és positiva?
Sempre hem dit que la valoració és bona. Hi ha punts en què t’entens més i altres menys, però això dins d’un mateix partit també passa. Nosaltres estàvem predisposats a reeditar, amb unes condicions, un altre pacte Junts-Movem. Però també com sempre hem dit des de Movem estàvem disposats a parlar amb tothom. Que al final només ho vam fer amb Junts.

Per tant, Movem i ERC no van parlar?
No, nosaltres amb Esquerra no hi hem parlat mai.

Quines eren les condicions de Movem per reeditar el pacte amb Junts?
A més de proposar una distribució d’àrees, demanàvem a Junts dos anys d’alcaldia. Els dos anys que un no era alcalde, era vicealcalde, que és com la figura del primer tinent d’alcalde però amb més representació institucional. Una fórmula que existeix. Aquest va ser el punt en què no es va arribar a acord i ho vam deixar aquí. Llavors Junts va preferir pactar amb Esquerra.

L’alcaldia, doncs, era una línia vermella per Movem?
Sí, hi van haver uns resultats que crec que gairebé ningú s’imaginava que fossin tan ajustats. La puja de Movem va ser notable, les altres dues forces van disminuir. I crèiem que el que havíem de demanar eren aquests dos anys d’alcaldia.

En el ple de constitució del nou ajuntament, l’alcalde va afirmar que la primera opció era el govern unitari…
Sí que es va apuntar en les converses, però nosaltres crèiem que no era una opció viable i ens en vam desmarcar.

Per què no era viable?
Tenint en compte les discrepàncies i les maneres de pensar tan diferents d’uns i altres, llimar aquestes diferències hauria estat difícil. Però també diré que quan fas una proposta te l’has de creure i no sé fins a quin punt era més una proposta de cortesia que no pas que Junts hi cregués realment.

Per què diria que s’han posat d’acord Junts i ERC?
Això haurien d’explicar-ho ells, no sé quins punts tenen a sobre la taula. I ens hauran d’explicar a la ciutadania com, davant totes les discrepàncies de tants anys, s’acaben posant d’acord en els projectes a desenvolupar a partir d’ara al municipi.

Els va doldre que Junts decidís canviar de soci?
En certa manera, sí. Vam estar treballant quatre anys. El dia abans del ple de constitució vam demanar quines intencions tenien i llavors ens vam assabentar del pacte. Crec que no és la manera correcta, si més no jo no ho faria així.

Movem va néixer el 2019 arran d’un desacord amb ERC. Aquest afer pot tenir a veure amb el que ha passat en l’actualitat?
Per nosaltres no, no sé per part d’Esquerra. Nosaltres podem parlar amb tothom, si hi ha acords que són pel bé del municipi i beneficien la majoria podem treballar amb tothom.

Però no van parlar amb tothom a l’hora de les negociacions…
No, perquè entenem que la iniciativa havia de ser de les forces majoritàries. Com que estaven parlant entre elles ja no van tenir la necessitat.

Com veu aquests primers mesos del nou govern?
S’han anat realitzant accions que estaven supeditades a subvencions que es van demanar en l’altra legislatura. I veurem com acaben avenint-se en els grans projectes que hi ha sobre la taula, estem a l’expectativa de com se salven les diferències d’opinions.

De quins projectes estem parlant?
Tenim el Teatre Orient, que més enllà de les obres haurà de veure’s com es dinamitza tot aquest espai i que Prats pugui ser al mapa cultural. El projecte de renovació de la gespa del camp de futbol, que també s’ha d’executar. Tenim el tema de la Farmàcia Vella… Un cop feta la compra s’ha de decidir com es desenvolupa i quin ús se li dona, esperem que hi hagi punts d’acord.

Hi ha mà estesa entre equip de govern i oposició?
Per part nostra, sí. I clar, són quatre mesos, veurem com es tradueix aquesta mà estesa per part del govern i a veure si és igual de tots dos grups. En el ple de constitució ja vaig dir que no faríem una oposició barroera del criticar per criticar sinó que faríem propostes per al municipi. I que quan el govern l’encerti, nosaltres donarem suport a la proposta, i quan no doncs farem sentir el nostre parer.

Movem va passar de dos a tres regidors. Com s’explica aquest creixement?
Suposo que és fruit de la feina que hem fet a govern. Era el segon cop que ens presentàvem, potser la primera vegada crea més incertesa i costa més que la població et doni confiança. Cal tenir en compte a més que el RAP no es va presentar. I també hi pot tenir a veure la desafecció política. El fet que nosaltres siguem independents i no supeditats a cap estructura nacional ens pot haver fet augmentat vots.

De quin projecte dels quatre anys de govern amb Junts se sent més orgullosa?
L’acció social. El municipi encara té molts reptes per fer, però es va posar molta dedicació i molt esforç en l’atenció a les persones, a la gent gran, a les persones amb necessitats socials, a les famílies… Crec que això s’ha palpat al poble i s’ha valorat en positiu.

Quin és el futur de Movem?
Ara, una bona oposició, volem fer-ho el millor possible aquests quatre anys perquè d’aquí a quatre anys la ciutadania confiï suficientment en nosaltres. Movem és una força consolidada i en creixement, fa quatre anys partíem de zero, la idea és continuar.

Es tornarà a presentar?
Encara no n’hem parlat.

Què en pensa, de la comarca del Lluçanès?
No ens agrada com està quedant. Arriba tard i no massa bé. Amb uns municipis que no formaran part de la mancomunitat, uns altres que s’estan plantejant si continuaran o no al Consorci… Tenim una comarca que no és la sencera i com ens la imaginàvem dels 13 municipis.

Continua al Consorci del Lluçanès?
Encara hi soc com a cap d’àrea en funcions, com tots els representants dels ajuntaments al Consorci, però no com a coordinadora política.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 176 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't