EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Junts s’emporta més alcaldies a Osona

Entres les que es van decidir a última hora, Manlleu i Sant Julià, que en els darrers mandats estaven en mans d’ERC

El 9 Nou
24/06/2023
Vic/Ripoll

Es decidís a última hora o estigués ja fet i els partits juguessin a amagar les cartes per estalviar-se sorpreses, Ripoll, Tona, les Masies de Voltregà i Sant Julià van ser dissabte els quatre municipis que arribaven als plens d’investidura sense saber qui en sortiria amb la vara. En el primer cas, la incògnita es va resoldre a favor d’Aliança Catalana, mentre que les tres alcaldies pendents d’entomar a Osona se les van repartir els independents, el PSC i Junts. Són taulers que se sumaven als ja tancats in extremis al llarg de la setmana, com Prats o Calldetenes, i que en alguns escenaris han fet una mica més profund el solc ERC-Junts.

L’empat tècnic entre totes dues formacions s’evidencia sobretot al Consell Comarcal, amb 11 cadires per a cada partit, però si els republicans es van imposar el 28 de maig en vots, Junts s’ha adjudicat finalment més regidors i alcaldies: els de Carles Puigdemont tanquen la contesa a Osona amb 20, 5 més que el 2019 –entre les quals Manlleu– i 3 per sobre de les que ha bastit Esquerra, que amb tot sí que pot presumir de municipis de la mida de Torelló o Taradell. Tal com queda recollit a la taula, les agrupacions d’electors independents perden també pistonada al capdavant de consistoris, una dada que contrasta amb un PSC millorant resultats arreu i incrementant les alcaldies gràcies a la victòria de Jaume Orra a Vilanova de Sau.

Amb els nous ajuntaments en dansa, arriba ara el torn del Consell Comarcal. I és que si ERC i Junts es van donar treva la setmana passada, a l’espera de quina banda queien les incògnites municipals, els últims dies s’han tornat a trobar per negociar els dos presidents dels partits a Osona, Jordi Fàbrega i Enric Roca, i figures com Marçal Ortuño, Margarida Feliu o Carles Banús. La voluntat és reeditar l’aliança àmplia dels últims mandats, amb els independents i molt probablement el PSC, però hi ha disputa per la presidència. Mai abans havia passat que un empat tan tècnic no aclarís en qui ha de recaure i, partint d’aquesta base, ERC es decanta per un repartiment de dos anys i dos anys que no convenç Junts. Hi ha, en paral·lel, el debat sobre els noms, una cursa en què estaria ben posicionat, per exemple, el mateix Ortuño, alcalde de Torelló i portaveu del grup al Consell els darrers quatre anys. Pel que fa a Jordi Fàbrega, de Sant Pere, té el vistiplau de l’executiva republicana per continuar com a representant d’ERC a la Diputació. Els independents tenen també triades per a l’ens comarcal Núria Roca (Sant Martí de Centelles), Mila Martínez (Vilanova de Sau), Núria Solà (Santa Eulàlia) i Pere Martí (Olost).

Al Ripollès, escenari molt menys emboirat: Esquerra sí que hi va guanyar amb contundència el 28-M –fruit sobretot de la desfeta de Junts a Ripoll– i ja té tancat el pacte amb els postconvergents al Consell.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 254 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't