EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Generalitat prorroga el Pla de barris de quatre municipis d’Osona un cop esgotat el termini

A Torelló, Centelles, Roda i Sant Bartomeu acabava el 30 de juny i ara tenen un any i mig més


10/07/2018
Torelló

La Generalitat de Catalunya ha decidit prorrogar el termini d’execució dels plans de barris que va atorgar l’any 2009 a Torelló, Centelles, Roda de Ter i Sant Bartomeu del Grau, que s’havien esgotat el 30 de juny. D’entrada, s’havien de desenvolupar en quatre anys amb una pròrroga i mitja possibles, de quatre més dos anys més, en total deu. La crisi va fer que els projectes avancessin més a poc a poc del previst inicialment i la Generalitat en va escurçar els terminis d’execució. Fa un any i mig els alcaldes d’aquests quatre municipis més els de Sant Pere i Sant Hipòlit, a qui van atorgar els plans el 2010, demanaven ampliar-ne els terminis per estar en igualtat de condicions respecte als plans que s’havien atorgat en anys anteriors. El límit, però, no va arribar als deu anys totals, sinó que es va limitar al 30 de juny d’aquest any per als municipis que l’havien obtingut el 2009 i al 31 de desembre per als del 2010.
Aquest divendres els consistoris de Torelló, Centelles, Roda de Ter i Sant Bartomeu, una setmana després que acabés el termini d’execució pel qual s’han afanyat a enllestir el màxim de projectes, van rebre la notificació que el govern els allargava el termini d’execució fins al 31 de desembre de 2019, i que per tant tenen un any i mig més. La notícia, que entomen com a molt positiva, va agafar per sorpresa els quatre alcaldes afectats. “És l’any i mig que ens havien retallat”, assegura l’alcalde de Torelló, Santi Vivet (PDeCAT), i això els donarà “l’oportunitat de fer coses que havien quedat al tinter”. A partir d’ara comença el compte enrere per als quatre ajuntaments per fer un nou pla economicofinancer i una calendarització dels projectes que es preveien en els plans que vulguin portar a terme.

Els ajuntaments van rebre les notificacions divendres

En el cas de Torelló, explica Vivet, han d’acabar de plantejar quins projectes recuperaran. El pla va preveure inversions per un import de 8,2 milions i fins ara se n’ha executat al voltant del 70%. El primer que es va fer va ser l’adequació de l’aparcament de l’antiga Vitri i la reforma de l’antic CAP de la plaça Nova com a hotel d’entitats. Han quedat pendents, a banda dels projectes d’àmbit social, que no s’han executat al 100%, la reforma dels carrers Sant Antoni i Sant Josep o els camins escolars segurs, que serien possibles opcions a desenvolupar fins a finals de l’any que ve.
A Centelles l’ampliació de termini del Pla de barris permetrà a l’Ajuntament enllestir la reurbanització i millora de la zona de la Cira i l’accessibilitat de la pista i del teatre del Casal Francesc Macià, de la qual s’han fet ja els projectes que estan en exposició pública. A 30 de juny era visible el trasllat de l’estació transformadora d’electricitat que hi ha en aquesta zona. Es preveu construir dues rampes que permetran accedir a la pista des del carrer Anselm Clavé i crear un nou accés al bar del teatre per aquest punt. Dels 5 milions d’euros del pla, a 30 de juny se n’havien executat la meitat aproximadament amb obres com la urbanització de la plaça de Catalunya, el canvi de pavimentació del carrer de Collsuspina i Hospital, la rehabilitació de la passera de l’estació de Renfe o la climatització del teatre. L’ampliació de termini permetrà continuar treballant en la millora d’eficiència energètica, la remodelació de la plaça de l’Estació i el carrer del Vapor o d’altres actuacions d’àmbit més social com les ajudes a projectes presentats per les comunitats de veïns, segons ha explicat a EL 9 NOU el regidor d’Hisenda, Josep Paré (PSC). Un dels projectes que considerava el pla era la compra del Palau dels Comtes (900.000 euros), però davant de la manca d’entesa amb la propietat l’Ajuntament ha optat per adquirir uns baixos davant del consistori per ubicar les oficines de serveis socials i una oficina d’atenció al ciutadà.
En el cas de Roda, l’alcalde, Albert Serra (IpR), assegura que l’ampliació del termini és una “molt bona notícia”. En el seu cas el valor total dels projectes previstos, dels quals la Generalitat en finançava el 75%, era de 5 milions d’euros. Des des del 2009 s’han fet actuacions per valor d’1,1 milions i les darreres actuacions que s’han executat, a banda de les de caire social, són l’adequació de les cases per fer la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol, la placeta de la Blava, la de Cal Rei o el carrer Indústria. De cara a l’any i mig que guanyen, Serra explica que, a banda dels programes socials, volen apostar per la millora de l’accessibilitat amb carrers de plataforma única i l’eficiència energètica.
Pel que fa a Sant Bartomeu, l’alcalde, Emili Benito (SBiALB-AM), assegura que “hi ha moltes coses que no s’han pogut fer” del pla, valorat en 3,4 milions, i que van prioritzar temes socials del dia a dia. Els últims projectes que han desenvolupat han estat la reforma del carrer Vell o la desconstrucció de la teulada d’una antiga nau de Puigneró, ara municipal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 88 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't