EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’assignatura pendent del català a la justícia

Només el 8,2% de les sentències són en català. Els advocats premien Mundó per l’intent de normalitzar-ne l’ús

El 9 Nou
23/10/2018
Vic

L’exconseller de Justícia de la Generalitat i advocat de professió Carles Mundó va rebre dijous a Gurb el Premi Agustí Juandó i Royo, que atorga el Consell de l’Advocacia catalana per la seva tasca en favor del català a la justícia. Mundó va explicar amb dades, però, que la situació del “català a la justícia és d’emergència”. Només el 8,2% de les sentències que es van dictar l’any passat a Catalunya estan escrites en català i el percentatge ha anat disminuint de manera dràstica en els últims deu anys. I va afegir, “només el 9,6% dels documents notarials es fan en català”. Això vol dir al seu parer que s’està molt lluny de l’ús que es fa de la llengua catalana en altres sectors. “No es veu el mateix en el sector cultural o dels mitjans de comunicació i per tant està absolutament desconnectada de la realitat”, va afegir Mundó, que va fer extensiu el premi a tot l’equip que va treballar amb ell a la conselleria. Des de Justícia, i més enllà del tancament de la presó Model i la llei d’anul·lació dels judicis polítics de les víctimes del franquisme, durant els seus dos anys al capdavant de la conselleria es va fer una aposta per avançar en l’ús del català en els 513 jutjats de Catalunya. Mundó va dir que els advocats també hi tenen “un paper important a millorar aquesta situació”. De fet, també va impulsar un pla pilot per afavorir la presentació dels escrits en llengua catalana.
Prèviament, el secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia de la Generalitat, Joan Domènech Abad, va glossar la figura de l’exconseller, i va dir que la seva etapa al departament va ser “magnífica, una etapa extraordinària”. L’alcalde de Gurb, Joan Roca, va demanar a l’auditori, ple d’advocats, que treballin per aconseguir “un judici just” per als membres del govern de la Generalitat que estan processats per la celebració del referèndum.
El Consell de l’Advocacia va celebrar divendres a Vic la novena jornada sobre l’ús del català a la justícia. En aquesta edició es va reflexionar en concret sobre el rol de la fiscalia. Actualment, el coneixement del català és un mèrit però no pas un requisit per a jutges, magistrats, fiscals i secretaris judicials que exerceixen a Catalunya. La jornada va comptar amb una conferència d’Eva Pons sobre els drets lingüístics a Bèlgica i una taula rodona centrada en els usos lingüístics de la fiscalia. Abans es va fer un homenatge a l’advocat osonenc Santi Pons, que va morir el 2014 i que havia participat en la jornada del 2013, feta també a Vic.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 122 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't