EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Tot el que hem pogut aportar ha estat molt positiu per al poble”

Entrevista a Nuri Soler (Som Montesquiu-Amunt), que deixarà l’alcaldia el maig vinent

Nuri Soler (Som Montesquiu – Amunt) va esdevenir alcaldessa a principis de 2022 després que el govern en minoria d’ERC plegués en bloc. Durant aquest temps ha governat amb Junts. No optarà a la reelecció, però continuarà a la llista vinculada a la CUP. En aquest extracte de l’Angle obert repassa l’etapa.

Per què no opta a la reelecció?
No repetiré, però estaré al grup de Som. El perquè és un cúmul de motius. No és perquè no m’hagi agradat, té una part molt gratificant i bonica igual que complexa. En l’àmbit personal i professional tinc altres projectes.

Serà a temps d’inaugurar la reforma de la plaça de la República com a alcaldessa?
Esperem que sí. Aquestes obres s’han anat allargant. Havien d’estar acabades al juliol i ara sembla que serà a finals d’aquest març.

Per què s’han endarrerit?
Primer hi va haver força dificultats amb les entregues de material, llavors es van produir diferències importants entre l’equip redactor i la constructora, també s’han hagut de fer algunes modificacions… i tot això ha fet que s’hagi anat allargant molt.

I el cost ha variat?
S’ha mantingut, però els veïns estan pagant un cost molt elevat. Aquestes obres interminables provoquen un malestar.

Un altre projecte que han treballat és el de la passera que es va endur una riuada el 2018. Ha costat trobar el model? Està encarrilat?
Està encarrilat. És una obra molt important i s’ha estat molt de temps fent l’estudi del projecte. Sembla que serà una construcció molt moderna, lleugera i aerodinàmica. Tenen previst que qualsevol altra riuada no se’ns l’emportarà. Esperem que a finals del 2023 s’iniciïn les obres i l’any vinent la tinguem feta.

Hauran passat cinc anys.
És una inversió molt important que farà Infraestructures de la Diputació. El cost és de més d’un milió i la subvenciona al 100%. És convenient i necessari per al poble.

Van aprovar el pressupost ara al febrer. Per què no ho han pogut fer abans de tancar l’any?
La intenció hi era, però estàvem pendents de diferents temes econòmics i subvencions. Ens va semblar esperar una mica per tenir més clars i definits tots els números.

Què preveu aquest últim pressupost que aprova com a alcaldessa?
Com a grans obres serà la remodelació del teatre, el centre obrer, que ja se n’ha fet la licitació. Esperem començar les obres entre l’abril i el maig.

En quins terminis es mouen i quin cost tindrà la remodelació?
El cost total és de 462.000 euros, que també hem tingut la sort de subvencionar-lo al 100%. Esperem que el termini d’execució sigui de mig any. Ens fa una mica de respecte posar dates i terminis perquè ja tenim una experiència.

Què representarà pel poble recuperar aquest teatre?
Per la història del moviment obrer a Montesquiu va ser molt important. Va fer-lo la mateixa gent, que va abocar-hi hores de treball i diners. La majoria d’habitants, sobretot la gent gran, està molt contenta i agraïda per aquesta recuperació. Va ser un lloc emblemàtic històricament i culturalment. Tant nosaltres com Junts ho portàvem al programa electoral.

Com està l’activitat teatral al municipi?
Ara ha sorgit un grup de teatre. Històricament, però, hi havia molta tradició teatral. Ens agradaria recuperar-la.

Un dels temes que ha portat cua aquest mandat i que va acabar fent plegar el govern en minoria d’Esquerra és el canvi d’ubicació per ampliar l’escola. No es pot fer on és ara per ser zona inundable. Finalment han escollit l’actual camp de futbol. Per què?
El terreny municipal és molt petit: tenim el riu i el parc natural molt a prop del nucli. Per tant, les superfícies de terreny són molt limitades. Aquest va ser el gran motiu pel qual vam entrar a govern. Vam presentar una proposta amb diferents possibilitats que feia temps que anàvem estudiant per aquesta ubicació. El que passa és que no ha estat gens fàcil tot el procés perquè no tenim més superfícies. De les diferents propostes, algunes no van estar acceptades i no ens va quedar cap altra solució que emplaçar l’escola on hi ha el camp de futbol. Això va aixecar un cert malestar. S’està treballant per una nova zona esportiva.

On s’ubicarà?
No t’ho diré encara. Estem treballant en un altre espai, evidentment en zona no inundable. S’han de fer modificacions urbanístiques i ja hem començat a treballar-les. La ubicació la tenim clara.

És un canvi important per un poble perquè són grans infraestructures. De quant temps i diners parlem?
Sembla que l’escola de Montesquiu està entre les prioritàries del Departament. Esperem poder posar a disposició el terreny perquè puguin començar a treballar-hi. El temps no te’l sé dir, però crec que el Departament està disposat a anar al més ràpid possible.

Fa uns mesos parlàvem de l’augment d’incivisme. Van incorporar un vigilant. Encara hi és? Ha funcionat?
Vam incorporar-lo a través d’un pla d’ocupació i vam tenir-lo durant sis mesos. Durant el seu horari, no es produïa cap incident, però a la que marxava se’n produïen alguns. Ara sembla que la cosa està més controlada, tant a Montesquiu com a Sant Quirze, que eren les dues poblacions on actuaven el mateix grup de persones. Hem fet un treball conjunt amb l’alcalde d’aquest poble i els Mossos d’Esquadra.

Hi ha la previsió de tornar a incorporar-lo?
De moment, no. Tenim atorgats uns altres plans d’ocupació i tenim el pensament de destinar-los a la figura d’agent cívic, que ja l’havíem tingut, i creiem que és molt important.

Montesquiu és un poble que ha anat creixent arran de la pandèmia. Què suposa això i per què creu que ve la gent?
Hem passat dels 980 als 1.150 habitants. Això suposa un gran canvi. Estem contents i agraïts que vinguin, però tampoc pot créixer massa més perquè no podrem donar els serveis necessaris a la població. Arran de la pandèmia es van establir al poble força persones, sobretot famílies joves amb nens que buscaven un entorn més natural. També n’hi ha que l’han escollit perquè està més comunicat o bé pel preu de l’habitatge que és inferior a altres poblacions.

Han compartit govern amb Junts. Com valoren el treball conjunt?
Molt positivament. Les diferències al capdavall sumen. Si bases el pacte en el respecte i en el diàleg sempre és més fàcil entendre’s.

Venen d’uns partits amb uns punts de vista molt allunyats.
Hi venim, però es tracta de trobar aquells que ens uneixen, més que el que ens separen, i posar el poble per davant i els interessos dels veïns. Tots volem el millor.

Van signar el pacte a set anys vista. Què suposa això?
Vam signar per aquesta legislatura i la propera. La intenció és continuar perquè s’ha treballat molt i bé. Hem executat gairebé el 74% del Pla d’Acció Municipal que vam presentar en fer la coalició. Espero que es pugui continuar. Tot dependrà dels resultats i les candidatures.

S’han plantejat presentar-se conjuntament?
N’hem parlat alguna vegada, però ens va semblar que hi hauria votants, tant d’un sector com de l’altre, que no s’hi sentirien còmodes. Està bé que cadascú porti el seu programa i projectes. Llavors ja es mirarà què hi ha en comú i què es pot tirar endavant.

Continuaran sota el paraigua de la CUP?
Sí, continuarem igual.

Qui encapçalarà la llista?
Encara no la tenim tancada. Estem molt il·lusionats, tenim ganes de continuar i molts projectes. Tot el que hem pogut aportar ha estat molt positiu pel poble en diferents àmbits, des d’infraestructures fins a cohesió social, amb una mirada diferent i oberta. Estem disposats a continuar treballant pel poble si així ho vol la gent.

LA PREGUNTA

Creieu que és cert que la gent va als supermercats a una hora concreta per lligar?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't