EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La fiscalia avala l’amnistia per a Buigas i tots els encausats de ‘l’operació Judes’

Les defenses confien que la decisió final del jutge es conegui abans en el termini

El 9 Nou,
27/06/2024
Madrid

La fiscalia de l’Audiència Nacional ha defensat aquest dijous al matí l’aplicació de la llei d’amnistia per als encausats de l”operació Judes’, entre ells l’osonenc Txevi Buigas, a qui es va acusar de terrorisme en una operació contra els CDR al setembre de 2019. En el marc d’aquesta operació va ser detingut i empresonat durant tres mesos abans de poder sortir en llibertat sota fiança.

Aquest dijous s’ha fet a Madrid la vista d’al·legacions arran de la qual el tribunal ha de decidir si es tira endavant el judici o opta per al sobreseïment de la causa, que és del que han demanat tant les defenses com el propi ministeri fiscal. La decisió s’ha de saber en els propers dies. Les defenses confien que sigui d’aquí a menys d’una setmana.

A l’hora de demanar l’amnistia, defenses i fiscalia ho han fet acollint-se al previst en la pròpia llei i a l’enumeració dels supòsits que en queden exclosos dins del delicte de terrorisme, que a criteri tant de defenses com de fiscalia no correspon aplicar.

En la seva intervenció, la fiscal també ha incidit en el “grau de temptativa”, en qualsevol cas, de tot allò de què se’ls havia acusat, de manera que mai es va a arribar a materialitzar cap acció per part dels detinguts.

Només l’acusació particular ha mantingut la posició de partida i ha reclamat que es mantingui el judici i les acusacions contra els 12 encausats, per a qui inicialment es demanaven penes de 8 fins a 27 anys de presó.

Satisfacció per l’alineament de la fiscalia

Les defenses dels CDR acusats a ‘l’operació Judes’ han celebrat la decisió de la Fiscalia de l’Audiència Nacional de demanar l’aplicació de l’amnistia a tots els processats del cas. Segons ha explicat l’advocada d’Alerta Solidària Eva Pous en acabar la vista celebrada aquest matí a Madrid, esperen saber “en menys d’una setmana” si el jutge els aplica la norma.

Txevi Buigas, un dels processats, ha afirmat des de les portes del tribunal que estava “content” pel posicionament del ministeri públic, que en el seu escrit d’acusació va arribar a demanar fins a vint-i-set anys de presó per alguns dels acusats. Tot i això, ha admès que està expectant davant la resolució final del jutge.

La vista d’aquest dijous, que finalment només s’ha centrat en la discussió entre les parts sobre si l’amnistia s’aplica al cas, ha acabat amb la fiscalia i les defenses posicionant-s’hi a favor i l’acusació popular descartant-ho de ple. “Hem defensat, com no podia ser de cap altra manera, que la norma havia de beneficiar a les persones que fa més de quatre anys que estan en un procediment que mai hauria d’haver tingut lloc“, ha detallat.

Per la lletrada, la notícia és que “quatre anys després” encara continuen persones pendents de saber si han d’encarar un judici amb penes de fins a vint-i-set anys de presó. “No entendríem que hi hagués cap altre posicionament que no fos favorable”, ha dit Pous. Així mateix, ha dit que, amb la llei a la mà, l’amnistia és “plenament aplicable” als CDR.

Buigas, per la seva part, ha mostrat la seva alegria davant el posicionament del ministeri públic. “Fins que el jutge no digui ‘a’ o ‘b’ estarem en la incertesa”, ha admès. Així mateix, ha dit que cap dels acusats ha fet “res” que pugui ser condemnable. “Hem d’entrar a la llei si o sí”, ha reblat.

Segons la defensa dels CDR, la resolució del jutge sobre si aplica o no l’amnistia podria fer-se pública en menys d’una setmana, tot i que tal com marca l’article 674 de la llei d’enjudiciament criminal, aquest pas s’hauria de notificar “l’endemà”, és a dir, demà divendres.

LA PREGUNTA

Qui és el favorit a les eleccions als EUA?

En aquesta enquesta han votat 136 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't