EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un Lluçanès a diferents ritmes

No tots els alcaldes interpreten igual el perquè i els tempos de l’anunci de constituir la comarca abans de les municipals

El 9 Nou
16/02/2023
Santa Creu de Jutglar

L’anunci que el govern de la Generalitat, integrat en solitari per Esquerra Republicana, vol passar a l’acció i constituir la comarca del Lluçanès abans de les eleccions municipals va agafar per sorpresa més de tres quartes parts dels alcaldes que dijous s’asseien amb representants del Departament de Presidència. En un territori que no es caracteritza per l’entesa entre ajuntaments, la magnitud de la notícia amenaçava de destapar novament la caixa dels trons i, sí: es perfilen blocs entre polítics d’ERC que defensen avançar com més ràpid millor i d’altres de colors polítics diferents que no entenen el perquè d’una pressa tan sobtada. Alhora, però, la gran majoria coincideixen que la reunió de dijous va ser de les menys crispades dels últims temps, ja que hi ha la voluntat d’avançar plegats i no deixar ningú enrere.

De la trobada, de fet, David Rodríguez (ERC), secretari de Governs Locals de la Generalitat, en va marxar amb deures: plantejar una fórmula de consell comarcal adaptada a la idiosincràsia del Lluçanès i que sigui operativa per a un territori amb pocs habitants, sense més estructura que l’estrictament necessària. En aquest àmbit de definició, per tant, la pilota és a la teulada de la Generalitat, que es remet a les bases de la consulta ciutadana del 2015 per defensar una comarca amb 13 municipis, tant aquells on va guanyar el “sí” com els cinc del “no”. En paral·lel, però, i encara que no sigui en format de bassa d’oli, els alcaldes s’haurien de posar d’acord sobre fins a quin punt estan per la labor. I aquí es dibuixen tres esglaons: qui sosté que cal anar a totes després de massa temps d’espera, com Montse Barniol (ERC), alcaldessa d’Alpens i delegada de la Generalitat a la Catalunya Central; qui està convençut de crear la comarca però no entén les presses abans de les municipals, que seria el cas del president del Consorci del Lluçanès i alcalde d’Oristà, Marc Sucarrats (ara independent); i qui entrarà a formar-ne part si així ho fixa el govern però ja té clar que després en sortirà. Aquest darrer escenari és el que anticipen i comparteixen els caps de consistori de Sant Bartomeu del Grau, Sant Agustí i Sant Boi de Lluçanès, els tres pobles osonencs on a la consulta del juliol del 2015 hi va guanyar el “no”, i els alcaldes dels quals es refereixen a l’anunci de dijous de la Generalitat com “un meló que ara no toca” o una “jugada” d’ERC a les portes de les eleccions municipals del 28 de maig.

Des de les files dels republicans, Barniol ho desmenteix, i defensa que amb el govern actual es donen les condicions per tirar endavant la comarca. Independentment del color, també hi ha alcaldes que hi estan d’acord, com Ramon Padrós (Junts), que diu que és l’hora de prendre decisions i que aquest maig pugui arrencar el nou consell comarcal.

Perquè tot plegat fructiferi ràpid, el govern de la Generalitat té dues vies: que la mateixa institució faci el projecte de llei, ho porti al Parlament i es busquin els suports necessaris, o que diversos grups polítics acordin una proposició de llei conjunta i un cop al Parlament el tràmit pugui avançar amb més facilitat.

Montse Barniol (ERC) Alcaldessa d’Alpens i delegada del govern a la Cat Central: “Celebrem que s’hagi mogut fitxa, perquè portem anys de demora. Es va fer una pregunta concreta, van sortir uns resultats que complien amb els criteris per ser comarca i ara s’ha d’entomar. Sempre hi ha motius per no fer-ho: eleccions municipals, al Parlament, la pandèmia… engeguem i a veure on arribem. La intenció és buscar el màxim consens i incloure a tothom.”

Glòria Colom (IpLiSE-AM) Alcaldessa de Lluçà: “Després de la consulta del 2015, complim els criteris
per ser una comarca. La nostra idea és que vagi endavant. La voluntat és que no marxi ningú, però
si algú vol marxar no és un argument per no anar endavant. I no podem tenir por: els canvis fan basarda,
i en moments importants sempre hi ha un punt de tirar-se a la piscina. Hi ha la voluntat de fer pinya.”

Josep Maria Freixanet (OiSC-AM) Alcalde d’Olost: “No ens aixecarem mai d’una taula de debat sempre
que els interlocutors vulguin debatre. Olost, amb altres municipis, vam proposar una
prova pilot. Cal donar solucions diferents a realitats diferents. Més administracions en un moment com l’actual és complicar la situació. Després de vuit anys encallat ara fa la sensació que proposen crear la comarca per demà passat.”

Marc Sucarrats (Independent) Alcalde d’Oristà i president del Consorci del Lluçanès: “Volem la comarca, i ho repetirem els cops que calgui, però aquesta manera de fer tan ràpida, després de
mesos d’esperar una reunió i amb les eleccions municipals pel mig, no anirà bé al Lluçanès. El govern ja venia amb la idea feta, però nosaltres demanem una prova pilot que abraci tots els municipis i ningú es quedi enrere. La comarca l’entenc completa, no una serp de vuit.”

David Puyol (Independent) Alcalde de Sant Bartomeu del Grau: “Tots aquests anys s’ha parlat d’una comarca diferent, i ara ho arreglarem amb tres mesos i creant una comarca convencional. Crec que anem cap a una comarca de vuit municipis. A Sant Bartomeu va sortir el “no”, i si ens posen en una comarca
on no volem ser-hi, quan sigui el moment hi renunciarem i en sortirem. Tinc la sensació que s’obre un meló que no sé si toca ara.”

Ramon Casals (Junts) Alcalde de Perafita: “A Perafita va sortir el “sí”, el sentiment de comarca hi és i ens sembla bé que tot plegat vagi endavant. Ara, tal com s’ha anunciat als municipis deixa la sensació que tot plegat es fa d’una manera una mica precipitada. En el sentit que vam anar a la reunió sense saber que allà mateix es desencallava la comarca. Sembla organitzat amb un punt electoralista. Tot i això, volem la comarca.”

Marc Parés (Independent) Alcalde de Sant Boi de Lluçanès: “Estem sorpresos de la pressa per crear la comarca tan ràpid i en tan poc temps. Ho emmarquem en el context electoral i els interessos d’ERC. Dimarts farem reunió amb els regidors per decidir com abordar- ho, però quan l’actual equip de govern vam entrar a l’Ajuntament de Sant Boi ens vam trobar un “no” de la consulta sobre la taula. És al que ens hem de remetre.”

Ramon Padrós (Junts) Alcalde de Sant Martí d’Albars: “Això ha de ser la sortida d’un atzucac. Que s’arregli d’una vegada. Voldria comptar amb els 13 pobles del Lluçanès, ni que sigui amb una prova pilot, però en cas que no hi hagi acord crec que hem d’anar endavant amb la comarca amb els vuit municipis del “sí”. És una patata calenta. Ara estava a la teulada del govern, i la tornen als ajuntaments. Hem de prendre decisions.”

Jordi Brunch (Junts) Alcalde de Prats de Lluçanès: “Les xifres de la consulta a Prats van ser molt clares, i hem d’anar endavant amb la comarca. De la reunió de dijous ens quedem amb la voluntat de ser inclusius, i de fet els representants del govern van marxar amb aquests deures: que hi puguem ser tots. Després de vuit anys d’espera, iniciar-ho a pocs mesos d’unes municipals no és un escenari idoni, però benvingut sigui.”

Josep Pujol (Junts) Alcalde de Sant Agustí de Lluçanès: “Ara mateix hauríem de tenir altres prioritats abans que constituir noves administracions. No entenc les presses. Hi veig una jugada de partit. Com que a Sant Agustí hi va guanyar el “no”, vam aprovar per ple que per entrar a la comarca com a mínim s’havia de fer una altra consulta. Si va endavant tan ràpid com sembla, ens devem a la decisió de la ciutadania i en sortirem.”

Ester Ordeig (Independents) Alcaldessa de Sobremunt: “Per responsabilitat democràtica
i compromís amb la voluntat majoritària dels veïns i veïnes del Lluçanès, no podem fer altra cosa que mantenir els compromisos adquirits. Així ho hem dit sempre quan s’ha volgut demorar interessadament
el desenvolupament dels resultats de la consulta. Malgrat que vagi tard, animem el govern a culminar un procés que s’hauria d’haver concretat molt abans.”

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 874 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't