L’Ajuntament de Ripoll ha implantat un nou mètode per reduir una de les plagues més esteses a les ciutats: els coloms. El mètode utilitzat per eradicar la superpoblació d’aquests animals és l’Ovistop, un fàrmac formulat a base de grans de blat de moro recoberts amb nicarbazina –una substància que actua com a anticonceptiu per als coloms. Per dur a terme aquesta tasca, l’empresa distribuïdora en exclusiva d’aquest producte per tot el país, Ambiens, SL, va instal·lar dues menjadores en forma de paperera blanca a dos punts del municipi: una a darrere de l’ambulatori, situat al carrer Macià Bonaplata, i l’altra al pàrquing que hi ha darrere del Caprabo del passeig Ragull. Aquestes menjadores s’obren automàticament un cop al dia i sempre a la mateixa hora perquè els coloms s’habituïn a menjar-hi. Amb només una dosi de 8 grams al dia, al cap d’una setmana el colom deixa de ser fèrtil i s’elimina la possibilitat d’una nova posta.
Molts municipis ja l’han començat a utilitzar com a mètode per controlar la procreació d’aquestes aus amb molt bons resultats. Les dades demostren que amb un any de tractament se sol aconseguir una reducció de la població de coloms d’entre el 20% i el 30% i amb 4-5 anys s’hi veu una caiguda en picat de fins al 80%. Aquest sistema, pioner a la comarca del Ripollès, es va posar en funcionament aquesta primavera i estarà operatiu fins a l’octubre o novembre d’aquest any, depenent de fins quan s’allargui l’època de cria dels coloms.
La directora de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Ripoll, Carme Arimany, va explicar que cada any s’ha de fer una batuda de coloms per evitar tots els problemes d’insalubritat que provoquen aquestes aus. L’any passat, també amb aquesta empresa, es va utilitzar el sistema de xarxes per controlar la plaga. Un mètode que consisteix a donar menjar durant quinze dies als coloms en un lloc concret i, un cop passat aquest termini, els treballadors de l’empresa vénen amb una xarxa per capturar-los i emportar-se’ls per sacrificar-los. “Aquest sistema estava mal vist per la gent”, explica Arimany i per això es va decidir canviar-lo. Una problemàtica difícil de resoldre, ja que segons Urbanisme, de cada parella de coloms en poden arribar a néixer fins a 48 cries en un sol any.
{{ comment.text }}