EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Julià vol reciclar el 80% dels residus aplicant el porta a porta

El nou sistema s’implanta aquest diumenge també per evitar l’encariment del cànon d’abocador

Sant Julià de Vilatorta se suma aquest diumenge a la vintena de poblacions osonenques que recullen els residus amb el sistema porta a porta. Millorar els índexs de reciclatge és una assignatura pendent al municipi, on el percentatge de deixalles recuperades frega el 52%. Amb el canvi, l’Ajuntament vol arribar al 80%. “Si ens quedéssim per sota del 75%, no compliríem el pla de viabilitat i seria un fracàs”, afirma l’alcalde.

L’aplicació d’aquest model també permetrà evitar l’encariment del cost de tractar la fracció de rebuig a l’abocador d’Orís. El cànon per tona puja a 24,5 euros, però el preu creixerà progressivament fins arribar als 47,10 el 2021. Es tracta d’una pujada poc compatible amb el compromís de l’equip de govern de no incrementar la taxa d’escombraries. Rodríguez explica que “podríem haver aguantat el sistema actual dos anys, però la nostra obligació és pensar a llarg termini”. Segons les estimacions de l’Ajuntament, el porta a porta d’entrada sortirà 55.000 euros més car que l’actual model de recollida. Tot i això, l’alcalde puntualitza que “ara hauríem hagut d’invertir 100.000 euros per renovar els contenidors”.

A banda de l’aspecte econòmic i de millorar els índexs de reciclatge, un altre repte que encara Sant Julià és rebaixar les 1.230 tones de residus que el municipi genera cada any. Vista amb perspectiva, aquesta dada duplica les deixalles que es recullen a Folgueroles. L’Ajuntament considera que part del problema rau en el turisme d’escombraries. “Tenim detectat que els contenidors situats en vies de comunicació entre pobles, com al carrer de Sant Ponç o els del Puig, recullen més residus”. En aquest sentit, el porta a porta “també serà bo perquè ens equipara al sistema que comparteixen els municipis veïns: Santa Eugènia de Berga, Calldetenes i Folgueroles”.

El fet de ser una població extensiva, amb poca densitat de població i pagesia, finalment tampoc ha condicionat l’adopció d’aquest nou model. L’Ajuntament ha decidit aplicar-lo al mateix moment tant al nucli urbà com a les urbanitzacions. En el cas dels masos disseminats, l’alcalde confirma que s’habilitarà una zona d’aportació al polígon La Quintana. Serà un espai obert, però “supervisat per evitar que es converteixi en un abocador incontrolat”. Més endavant, s’estudia la possibilitat de construir una àrea amb sostre i una tanca. Per accedir-hi no serà necessari disposar de clau.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 871 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't