EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Pere presenta el pla d’impuls d’energia fotovoltaica al polígon

L’Ajuntament proposa tant l’autoconsum individual com el compartit entre indústries

Una vintena d’empresaris van atendre dimecres passat la presentació del projecte “Sant Pere Eco Industrial”, que va explicar el regidor de Medi Ambient i ideòleg del Pla de Transició Energètica, Ermen Llobet, i responsables de l’empresa Enertika, que tirarà endavant el projecte de cobertes fotovoltaiques al polígon. L’objectiu és aconseguir que totes les teulades de les naus del polígon s’omplin de plaques d’autoconsum energètic. El primer pas passa per veure les empreses que hi estan interessades i per això s’han previst dues modalitats, segons va explicar Llobet. D’una banda, cada empresa pot fer la instal·lació de forma individual sobretot si el que pot produir li “quadra amb el seu consum”.

De l’altra, es planteja que hi hagi un ús compartit de l’energia que es produeixi a les teulades. Això vol dir que “una empresa que tingui molta capacitat però no gasti tota l’energia la pot compartir amb una empresa del costat que tingui més consum i poca coberta”, diu. Aquest model es podria fer entre totes les empreses del polígon, excepte la més gran, Axilone, perquè comparteixen el sistema de baixa tensió mentre que Axilone té el de mitja tensió. Això ho fa més fàcil, segons Llobet. En principi, es plantegen els dos models en un format sense l’opció de posar bateries per emmagatzemar energia que “podria ser un segon pas i que també es podria fer de forma col·lectiva”, explica Llobet. També en comú es podrien aplicar criteris d’eficiència energètica i això permet, entre d’altres, que l’energia que no es fa servir el cap de setmana, per ara, es pot vendre a preu de majorista a la xarxa.

L’empresa Enertika seria la gestora d’aquestes accions. Un avantatge del pla és que l’empresa proposa també dues maneres de finançar-ho. La primera és claus en mà, posant les plaques i el que ho compra té el retorn de la inversió, i l’altra és “que l’industrial no ho hagi de finançar. Es faria aleshores una cessió de la coberta, l’empresa fa la inversió en les plaques i l’industrial compra l’energia que produeix el seu teulat a un preu menor del que paga ara durant uns anys que es pactaran”. Al final del procés la planta quedaria en propietat de l’empresa. Aquest model, explica Llobet, es pot adaptar en el cas que una empresa sigui la propietària de la nau i una altra el llogater i empresari que té el consum. Llobet calcula que si s’omplen les cobertes d’aquest polígon més tres o quatre empreses que estan en altres punts i que no “ho podrien fer de forma compartida, en principi” hi hauria una potència total de dos megawatts.

Dins el polígon també hi ha la central tèrmica, que és de propietat municipal, i que també s’afegiria al pla per a la transformació energètica del sector. Llobet afegeix que el consistori té aprovades les bonificacions fiscals per a la instal·lació de plaques d’autoconsum i que també hi ha ajuts Leader en aquest sentit.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't