L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló i el grup Comsa-Emte, titular de la concessió de la central tèrmica que s’havia vinculat a la construcció d’una nova planta, han acordat la suspensió formal de la concessió durant 10 anys, fins al 2025, davant la impossibilitat de tirar endavant el projecte. L’alcalde, Jordi Fàbrega (Entesa-ERC), va avançar durant l’últim ple municipal l’acord per retornar l’aval inicial presentat per la concessionària –llavors una UTE que formaven la mateixa Comsa i Aigües de Sabadell– i deixar en suspens la concessió, que s’havia donat l’any 2007. A més d’assumir la gestió de l’actual servei centralitzat d’aigua calenta i calefacció municipals, la concessió plantejava la construcció d’una nova central de biomassa forestal per generar també electricitat. Aquest projecte, però, ja no es va arribar a concretar mai, més enllà d’uns primers tràmits administratius i l’esbós de com s’ubicaria la nova planta.
Fàbrega situa com a principals motius de la paralització formal de la concessió el fet que hagin desaparegut les primes a nous projectes de cogeneració per part del govern central, per una banda, i les dificultats de finançament bancari, per una altra. “En condicions normals ja era un projecte amb un TIR [taxa interna de rendibilitat] molt baix, però quan van desaparèixer les primes a la cogeneració passava a ser gairebé negatiu”, explica. I reconeix que “molt haurien de canviar les coses perquè projectes com el de Sant Pere es puguin reactivar”.
En aquest sentit, substituir la resolució de la concessió per una suspensió temporal manté un fil obert però, sobretot, permet estalviar l’impacte que representaria indemnitzar el concessionari per la decisió de l’Ajuntament de resoldre-la de manera definitiva. “Hem arribat a un acord que satisfà les dues parts, i això és el més important”, diu l’alcalde. Els diners de l’aval s’aniran retornant dins del termini acordat dels 10 anys. Transcorregut aquest període, la concessió es podrà reactivar o tancar-la definitivament sense cost.
El servei centralitzat de calefacció per aigua calenta de Sant Pere de Torelló és un dels més extensos en xarxa que hi ha al país. Des que la planta inicial de 1997 va quedar obsoleta hi ha hagut dues concessions, els anys 2000 i 2007, que hi han acabat deixant inversions menors però han vist frustrada l’expectativa d’una nova planta. Oposició popular a pobles veïns on es veia com una amenaça mediambiental, sobretot en el primer cas, i l’esclat de la crisi econòmica, en el segon, han acabat impedint que cristal·litzés el projecte d’una nova planta, que havia de mantenir l’actual servei de calefacció i aigua calenta del poble i incrementar la rendibilitat de la instal·lació amb la generació d’energia elèctrica. Descartada aquesta solució, l’Ajuntament de Sant Pere s’ha decidit a assumir la gestió de la tèrmica també per al futur, després que en els últims cinc anys “hem aconseguit capgirar els balanços i fer-la sostenible econòmicament”, diu Fàbrega. Continua oferint als usuaris preus un 20% per sota dels combustibles fòssils.
Malgrat la incertesa que els dos processos concessionals de la tèrmica de Sant Pere hagin pogut generar respecte al futur de la planta, el nombre d’usuaris és ara més alt que mai: 610. La instal·lació rep cada mes entre 300 i 400 tones de fusta, procedent tant de bosc com de deixalleria. La previsió és que el balanç entre ingressos i despeses d’aquest any, inversions al marge, deixi un saldo positiu de 50.000 euros. Pel que fa a les inversions, “hem tingut subvencions de la Diputació que ens han ajudat a una reparació important de la caldera i a continuar renovant la xarxa”, diu Fàbrega. L’última, incorporada al pressupost del 2015, és de 150.000 euros. Permetrà substituir canonada al carrer Pau Casals i en un tram del Bellmunt. A mitjà termini hi ha la intenció d’adquirir una segona caldera de biomassa perquè “en cas d’aturada tècnica no haguem d’engegar les de fuel, com passa ara, amb el cost que això representa”.
L’Ajuntament té dissenyat un pla de renovació de la xarxa del 75% dels seus gairebé 20 quilòmetres de recorregut, entre anada i tornada. D’aquest 75%, fins ara s’ha renovat poc menys de la meitat de la xarxa prevista. A banda de la reposició de canonada hi ha carrers del nucli on també es vol acabar arribant, com el de Ges. La connexió de tots els equipaments públics a la tèrmica suposa per al municipi un estalvi d’entre 70.000 i 80.000 euros anuals.
D’altra banda, la sala d’intercanviadors, el punt on neixen els quatre grans circuits de distribució del poble, és des d’aquest novembre en solar municipal. L’Ajuntament ha pactat amb els propietaris una expropiació del terreny per valor de 4.200 euros. S’ha regulat jurídicament el que fa 20 anys va ser una cessió verbal del solar.
{{ comment.text }}