EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Seguim teixint l’alternativa a Manlleu

El dibuix del nou POUM amenaça de nou el Poquí; des de la CUP ens comprometem a no desenvolupar-lo

El 9 Nou
12/05/2019
Manlleu

Albert Generó, regidor de la CUP

Ara fa quatre anys la CUP entràvem per primera vegada a l’Ajuntament de Manlleu i la primera frase de totes que vam pronunciar al primer discurs a la sala de plens va ser per dir: “La política és molt més que tot allò que passa aquí dins”. Aquella va ser una declaració d’intencions que ens ha acompanyat tot aquest temps i que ens hem anat repetint a nosaltres mateixes al llarg d’aquests quatre anys.

I ho hem pogut comprovar. De totes les propostes que hem realitzat, allò en què hem tingut més capacitat d’incidència han estat qüestions que no hem treballat únicament des de la institució sinó que han anat més enllà d’aquelles quatre parets. En memòria històrica, vam presentar una moció que va permetre que Manlleu deixés de tenir tres carrers amb noms franquistes o feixistes, fet que difícilment s’hagués aconseguit sense la feina prèvia, durant anys, de molts col·lectius, com el Casal Popular Boira Baixa o l’Ateneu de Manlleu. Pel que fa al deute municipal, va ser necessari fer una campanya a peu de carrer, que vam anomenar #LaBancaEnsRoba, a través de la qual vam fer públic que l’Ajuntament havia pagat a les entitats bancàries més de 4 milions d’euros només en interessos del deute els últims 10 anys. Aquella campanya va aconseguir que l’Ajuntament publiqués informació sobre el deute que fins al moment no estava publicant. I com a últim exemple clarificador podríem parlar dels dos intents de requalificació de 20.936 metres quadrats del Poquí per realitzar-hi un gran centre comercial i l’inici de la ronda nord-oest els estius del 2016 i el 2017. Només 4 dels 21 regidors i regidores de l’Ajuntament hi estàvem en contra i tot i així, gràcies a generar debat a nivell de carrer i gràcies a l’oposició mostrada pel moviment veïnal, vam aconseguir que l’equip de govern es fes enrere dues vegades. El dibuix del nou POUM amenaça de nou el Poquí i des de la CUP ens comprometem a no desenvolupar-ho. Per tant, per tirar endavant el canvi social, polític, econòmic i d’aprofundiment democràtic que tant desitgem és imprescindible i necessari potenciar tots aquells espais que des de fa anys a Manlleu ja estan teixint una alternativa. Des del moviment feminista, al teixit veïnal, als agents culturals, a l’ecologisme, o al jovent que s’autoorganitza.

Manlleu té un 24% de la població en risc d’exclusió social, 500 famílies que fan ús del banc d’aliments al llarg de l’any, uns 1.500 habitatges buits, un 30% de la població sense estudis i un atur del 14% que en les dones s’enfila fins al 19%. Si amb aquesta situació d’emergència social et permets el luxe d’anar afirmant, com ha estat fent l’equip de govern els últims temps, que dones per complert tot el que portaves al programa electoral només pot voler dir, suposant que sigui cert, que et vas presentar amb un programa que en cap cas pretenia donar resposta a l’emergència social que viu Manlleu. Amb totes les limitacions que ens puguem trobar al camí (de competències, de pressupost, de legislació) creiem que és el moment de deixar enrere l’etapa d’un equip de govern que ha fet una aposta i una defensa de l’externalització de serveis, que ha desmantellat l’àrea de jovent, que es nega a repensar una ordenança de civisme que preveu sancions per agafar menjar dels contenidors i que no ha permès millorar el reglament dels plens municipals per introduir-hi mecanismes de participació i obrir-los a tota la població com portem anys reivindicant des de la CUP.

Després de 16 anys de poder, aquest Ajuntament tem tot allò que no pot controlar. Inicia processos participatius, però sempre en la justa mesura per por que la participació se li escapi de les mans i moltes vegades sense estar disposat a acceptar-ne les conclusions si no van en la línia esperada. El nostre objectiu precisament és aconseguir que la participació se li escapi de les mans a l’Ajuntament, que el sobrepassi, crear canals de participació real i apoderament veïnal i popular i fer-ho amb perspectiva feminista. També creiem que s’ha d’acabar amb certes pràctiques relacionades amb privilegis pels càrrecs electes: tiquets gratuïts mensuals per aparcar al pàrquing de la plaça (als quals renunciem), entrades per veure espectacles… És per això que ens tornem a presentar amb un codi ètic que inclou mesures de limitació de mandats i de sous, contra la duplicitat de càrrecs, rendició de comptes i no demanar crèdits per la nostra candidatura. És l’hora de recollir el fil roig de la història de tanta gent que ens ha precedit i de seguir teixint l’alternativa per fer un Manlleu on tothom pugui viure dignament. Un Manlleu que volem orgullós de tots els seus barris i que a cada injustícia la seva gent sapiguem trobar, col·lectivament, les alternatives més democràtiques, transformadores i socialment justes.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 854 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't