Aquest any 2025 va arrencar a Centelles amb la posada en marxa d’un procés participatiu per decidir com han de ser els 17 parcs del municipi. El pas del temps ha anat degradant els actuals i l’Ajuntament de la mà de les associacions de famílies i de la gent gran va convidar tota la ciutadania a idear com s’havia d’enfocar la reforma de tots, a la qual es destinaran 250.000 euros. Aquest procés ha arribat ara a la seva fi i dijous el consistori va presentar-ne els resultats.
“Ho valorem molt positivament perquè directament hi han participat 300 persones però ha interessat a més de 1.000 al llarg del procés”, celebra l’alcalde, Josep Paré. “Era un tema que era necessari abordar i els veïns ho han demostrat i s’hi han implicat”, afegeix el regidor d’Infància, Jordi Romeu, que és qui ha liderat la iniciativa.
El govern també està satisfet perquè les conclusions “són molt interessants” i per això se les fa seves i les adopta com a estratègia per abordar la reforma. Entre d’altres, s’ha assumit el compromís que els parcs escolars quedin remodelats al mes de setembre, coincidint amb l’inici de curs escolar, i la reforma es farà amb la participació dels infants, les seves famílies i els equips docents dels centres educatius.
D’altra banda, s’ha prioritzat actuar al de la plaça de Catalunya durant aquest estiu i s’ha previst la remodelació del parc de la zona esportiva entre aquest any i el vinent, i la dels espais del Pla del Mestre, la Ziga-Zaga i la Riera Blanca entre el 2026 i el 2027.
La resta de parcs del municipi, com el de la plaça del Pi, el de la plaça de Can Casas o el dels jardins de Laura Massip, s’aniran millorant progressivament. “És un projecte que ens fa molta il·lusió i li donem molta importància perquè significa actuar a tot el municipi i afecta tota la població”, diu l’alcalde.
Més enllà del calendari, les conclusions del procés són que cal millorar i diversificar les oportunitats de joc i lleure per a infants i adolescents. També que s’ha de garantir l’accessibilitat de totes les persones als parcs públics i que cal augmentar i diversificar els espais d’estada i trobada per afavorir les relacions socials.
Un altre dels aspectes importants pels centellencs és que s’ha de promoure l’esport a l’aire lliure com a eina de benestar personal i també volen que s’impulsin activitats per a la dinamització comunitària i que s’implementi una xarxa de refugis climàtics.
Tot això acompanyat de la petició d’enfortir la neteja i el manteniment d’aquests espais. “Érem conscients que aquest tema és el que més preocupa els veïns, seguit de la necessitat de renovar les estructures de joc i per això hem començat a prendre mesures”, explica Romeu.
Una d’aquestes és la implementació d’una aplicació mòbil que faciliti als centellencs comunicar incidències en aquests espais directament a l’Ajuntament i també es posa en marxa la nova ordenança de benestar animal, que estableix les obligacions de les persones responsables d’animals i preveu sancions en cas de conductes que vagin contra la convivència ciutadana.
Tot plegat s’acabarà de completar amb la campanya de civisme “Centelles fa goig quan treballem conjuntament”, per transmetre als veïns que el consistori vetllarà pel manteniment dels espais, però que cal comptar amb la implicació de tota la ciutadania i que hi hagi “corresponsabilitat”.
{{ comment.text }}