Divendres es van iniciar els rodatges de Sau, la història submergida, un documental de memòria històrica coproduït per EL 9 TV i la Xarxa de Comunicació Local sobre la construcció de l’embassament de Sau i la història dels pantanaires, els treballadors vinguts d’arreu d’Espanya que durant prop de 20 anys van treballar en l’aixecament de la presa.
Es tracta de més de 600 persones que van viure en barracons durant les obres d’una presa que va comportar també la mort de la bonica Vall de Sau, indret predilecte d’excursionistes i viatgers, i la marxa de les famílies que vivien al poble de Sant Romà.
La urgència del documental és indiscutible, perquè ja han passat més de 60 anys de la construcció de la presa, i els testimonis vius són comptats.
A través de les memòries escrites de Félix Jurado, extreballador del pantà, la producció vol reconstruir com era el dia a dia dels pantanaires; la relació entre els obrers, amb els capatassos, com vivien i els contactes, no sempre fàcils, amb els vilatans de Sau.
El documental també compta amb la memòria oral de fills dels treballadors de la presa, antics habitants de Sant Romà i el testimoni dels últims pantanaires de Sau, que representen l’última veu que pot parlar en primera persona sobre les condicions de treball durant la construcció de la presa.
Oficialment, només hi va haver un mort per accident laboral, però a través de la memòria oral i la investigació arxivística aquesta dada queda en dubte. El règim franquista volia donar una imatge de progrés i no li convenia ensenyar els accidents.
La producció també recupera una filmació pràcticament inèdita de l’any 1953 que mostra com era la vida a Sau abans del pantà. Són les úniques imatges en moviment on apareixen els treballadors durant la construcció del pantà. El rodatge s’allargarà fins al desembre, i s’estrenarà el primer semestre del 2024.
{{ comment.text }}