A l’estiu, el canvi horari i les altes temperatures fan que els dies siguin més llargs i calorosos. Anar a fer un gelat, sortir a passejar o prendre’s un cafè són algunes de les activitats que més convida a fer el període estival. A Vic, per exemple, és habitual veure com es van omplint de mica en mica les terrasses dels bars de la plaça Major. Una imatge en la qual participen Erola Vinyeta i Estel Prat, que, des d’un local a prop del campanar, asseguren que en aquesta època de l’any acostumen a fer molt més aquesta mena de plans. “A l’estiu és més fàcil, no només pel bon temps, sinó perquè no estem una estudiant en un lloc, i l’altra en un altre”, destaca Vinyeta.
L’augment de les activitats a l’aire lliure no només millora l’estat d’ànim, sinó que afavoreix la salut de les persones, més concretament la cerebral. Així ho explica la neurocientífica Emilia Redolar, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat de Catalunya (UOC), que ho relaciona directament amb un increment de les relacions socials: “Normalment, no fem les activitats sols, sinó amb altra gent, la qual cosa disminueix l’efecte negatiu del cortisol sobre el cervell, una hormona que s’allibera en situació d’estrès.”
Un costum d’estiu que també comparteixen les veïnes del municipi Júlia Evans i Paula Alsina, que, assegudes a la terrassa de la Xixo, assenyalen que al llarg d’aquests mesos són partidàries d’allargar més els plans. “Si arribes una mica més tard a casa no passa res, perquè no tens tants compromisos com a l’hivern”, detalla Evans.
LA CALOR GENERA HÀBITS POSITIUS I NEGATIUS PER AL CERVELL
Ara bé, si bé és veritat que, per una banda, l’exposició a la llum natural és positiva, un excés de llum solar o l’augment de les temperatures pot impactar negativament en el cervell, sobretot en períodes de molta calor com el que es va viure a finals de juny o el d’aquestes primeres setmanes d’agost. “A mi la calor em xafa”, exposa Evans. Hi coincideix Alsina, també pel que fa al canvi de temps sobtat: “Si fa molta calor a la nit, em costa dormir molt, i més amb el canvi d’aquests últims dies, que destirota una mica”.
Pel que fa al son, Redolar apunta que la calor afavoreix l’hàbit de retardar l’hora d’anar a dormir fins a assolir una temperatura més baixa i despertar-se més sovint. “Quan augmenten les temperatures, també s’allibera cortisol, que afecta la nostra capacitat per concentrar-nos i, per això, tenim sensació d’estar més espessos”, exposa la neurocientífica. En alguns casos, com li passa a Vinyeta, l’excés de calor pot arribar a ser fins i tot un incentiu per quedar-se a casa: “A vegades, fa fins i tot mandra sortir de la calor que fa.”
A més, el fet de fer més activitat a l’aire lliure –quan la temperatura acompanya– també té un efecte directe en l’augment del consum d’alcohol, tal com indica Redolar: “No és sempre així, però normalment al nostre país fer coses amb amics va lligat al consum d’alcohol, que pot afectar el rendiment cognitiu.” Vinyeta i Prat, tot i que són més de fer el cafè, conflueixen, sobretot per una qüestió d’ambient. “Al vespre, prendre’s una clara o, si vas a sopar amb amics, que hi hagi una ampolleta de vi o una cervesa, convida”, detalla Prat. Així mateix ho expressa Alsina: “No bec normalment, però si ets a plaça i una amiga es demana una clara, dius ‘va, jo també’.”
Tot i això, la major socialització no és l’únic estímul positiu que aporta l’estiu. El període estival afavoreix el consum d’aliments frescos, com la fruita, la verdura o els llegums, gairebé de manera inconscient. “M’he arribat a menjar una síndria en mitja setmana, perquè té molta aigua i ara ve molt de gust”, explica Vinyeta. Aquest tipus de dietes riques en vegetals, segons detalla un article de la revista Nature i reforça Redolar, contribueixen a una millor salut cognitiva. “També és veritat, però, que, tot i que es menja més fruita, si és per calor, també es tendeix als gelats, que no deuen ser tan bons”, reconeix Evans des de la Xixo mateixa.
Pel que fa a l’exercici físic, que també té un impacte positiu en el cervell, tant Evans com Alsina asseguren que en el seu cas no l’incrementen a l’estiu respecte d’altres èpoques de l’any. “Potser en faig més en altres mesos, perquè cal moderar-lo amb la calor”, exposa Evans. Alsina, que és propensa a fer-ne sempre, assenyala que el canvi és més en l’hora que en la quantitat: “Per la calor, potser tries hores amb temperatures més baixes, però com que estic acostumada a fer-ne tot l’any, no em varia gaire.”
A partir d’aquesta suma de factors que milloren o empitjoren la salut cerebral, i que Redolar recull també al llibre La mujer ciega que podía ver con la lengua, la professora de la UOC posa l’accent en la necessitat de saber-ho anivellar: “Hem de poder buscar el punt mitjà entre els estímuls positius i els negatius.” Una qüestió en què coincideixen totes quatre noies, des de diferents terrasses de la plaça. “A l’estiu hi ha costums que conviden més que d’altres i canvies rutines, com ara l’hora de tornada, però també cal poder trobar l’equilibri”, remarca Evans.