EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Impulsen una web amb les dades de més de 1.400 represaliats pel franquisme a Vic

Es presentarà aquest dimarts a les 7 de la tarda al Temple Romà

El 9 Nou
09/01/2023
Vic

“A casa, com en la gran majoria, no es parlava de la guerra ni de la postguerra.” A mesura que es va anar fent gran, però, Joan Lagunas, un apassionat de la història, va anar recopilant informació i descobrint el que li havia passat a la seva família durant el franquisme. “A banda de la història particular, n’hi ha una de col·lectiva de moltes famílies vigatanes.” Per això, va pensar que seria interessant buscar totes les dades, que “no històries personals”, d’aquestes famílies de represaliats a la ciutat.

D’aquesta manera és com ha nascut el web, que té per objectiu difondre les circumstàncies a les quals es van veure sotmeses aquestes persones nascudes i/o residents a la capital d’Osona. En definitiva, tal com subratlla Lagunas, es vol “visibilitzar i fer un reconeixement als represaliats”.

El web, realitzat per Bernat Baulenas, és molt intuïtiu i senzill. A la pàgina d’inici hi apareix un cercador que “només necessita que li donis tres lletres i amb això busca tots els cognoms que hi ha a la base de dades. En clicar el nom de la persona, et surt tota la informació associada”, detalla Lagunas.

El lloc web té referenciades 1.443 persones de Vic “amb totes les seves circumstàncies”. En funció de cada persona, s’hi pot llegir la fitxa personal, la dels judicis sumaríssims que li corresponen, la de la causa general, els expedients de llibertat condicional, els moviments que va fer a les presons o els camps de concentració, etc.

Pràcticament tots els represaliats són homes. Segons l’impulsor, “no hi ha cap perfil majoritari, però si algun predomina són les persones vinculades a la Confederació Nacional del Treball (CNT)”.

D’aquestes més de 1.400 persones, 43 van ser condemnades a mort. “Majoritàriament van ser afusellades al Camp de la Bota de Barcelona, però també n’he trobat al camp de concentració de Lleó, a la tàpia del cementiri de Torrero de Saragossa o que sospitosament es van penjar a la presó de Vic”, relata Lagunas. Les acusacions i les condemnes eren totalment diferents. “A un podien demanar-li una pena de 20 anys per rebel·lió militar, mentre que a un altre amb la mateixa acusació n’hi tocaven 12. I a un altre per auxili a la rebel·lió se’l condemnava a pena de mort”, exemplifica.

D’entre els personatges que apareixen en aquesta llarga llista de represaliats hi ha, per exemple, els alcaldes republicans Marià Serra Badell, que fa poc l’Ajuntament de Vic li ha donat un carrer, o Salvador Dordal, que “va esperar els nacionals a la taula d’alcaldia i va entregar-los la vara”. Lagunas també destaca aquells personatges que van morir en la primera època del franquisme, quan els cotxes fantasma “els anaven a buscar i els pelaven a les cunetes”.

Per elaborar aquesta base de dades, ha voltat “arxius amunt i avall” d’arreu, com l’Arxiu General de la Guerra Civil espanyola a Salamanca, el del Tribunal Militar Territorial Tercer a Barcelona, el de Catalunya, el d’Osona i el de Vic, entre d’altres. “Amb tots aquests arxius vaig anar extraient informació que vaig endreçar en fulls d’Excel per treballar-los a posteriori”, explica.

Com a tret de sortida, va estar de sort i va poder aprofitar la recerca de la història familiar i el treball d’Esther Farrés Sucarrats, La repressió franquista a Vic (1939-1945), que va editar el Patronat d’Estudis Osonencs el 2008. S’hi presentava un corpus de 408 vigatans represaliats en processos sumaríssims. “Quan vaig explicar-li el projecte i demanar-li si em deixaria la base de dades, em va dir que ‘evidentment que sí’. Mai li agrairé prou haver fet aquesta arrencada amb 408 noms”, puntualitza.

D’altra banda, també hi ha altres fonts menys accessibles. Es tracta, per exemple, dels arxius de camps de concentració francesos. “És una font que pot aportar molta informació, però està poc treballada”, diu Lagunas, i ho il·lustra: “Tinc localitzades una quarantena de persones de Vic, però n’hi ha d’haver més d’un centenar”.

Per això i altres factors, la web sempre estarà inacabada. De fet, “està preparada per créixer més, perquè s’hi puguin introduir més noms i es puguin modificar els errors”, subratlla l’impulsor. En aquest sentit, espera que la pàgina circuli i que s’hi facin edicions. Després de cinc anys de feina de formigueta, interrompuda per la pandèmia, considera que ja ha acabat la seva part de feina i aspira que aquestes noves informacions es vehiculin a través d’un conveni amb la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Vic. “Amb això, el web caminarà més enllà.”

Durant aquesta recerca, Lagunas ha aconseguit informació del seu pare (Demetri Lagunas) i dos oncles (Francisco Lagunas i Josep Portell). “La majoria de famílies no coneixen la seva història. Arribar a conèixer la meva ha estat un luxe. Soc un privilegiat”, diu l’impulsor de la base de dades, que vol fer extensiva aquesta oportunitat a tots aquells que vulguin saber més dels seus orígens.

LA PREGUNTA

Qui quedarà en primera posició a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't