El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries i cada any, a Catalunya, moren prop de 10.000 persones per malalties d’aquest tipus.
La prevenció i el control del tabaquisme ha de ser una prioritat de qualsevol govern. El 2023, segons els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), el 22,6% de la població major de 15 anys continuava fumant, mentre que un 7,5% declarava estar exposat al fum ambiental del tabac a la llar.
Fins al 2017 la tendència del tabaquisme era a la baixa, però els últims anys s’ha mantingut força estable. La majoria de persones fumadores tenen menys de 65 anys. L’enquesta de salut de Catalunya va desvelar també que les cigarretes electròniques han set la porta d’entrada al tabaquisme en els adolescents, que han experimentat amb el seu ús.
Un 52% de joves d’entre 14 i 18 anys van reconèixer haver-ne consumit alguna vegada a la vida. Tant en l’ús de cigarretes electròniques com de tabac convencional, és el gènere masculí el que n’és més con-sumidor, mentre que entre el públic més jove són les noies qui en fan més consum.
Per tal de revertir aquesta situació, el Departament de Salut està impulsant, des de ja fa un temps, la prevenció del tabaquisme per ajudar a disminuir les dades actuals. L’any passat van deixar de fumar més de 61.000 persones ateses pels equips d’atenció primària i més de 24.500 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum.
Entre febrer i desembre del 2023, 75.143 persones van rebre una prescripció farmacològica per deixar de fumar. Des de fa un any, a la cartera de prestacions farmacèutiques s’hi ha incorporat una nova modalitat de tractament del tabaquisme que és la citisina.
Tot i que s’observa menor consum de les formes tradici-onals de tabac (pipes, cigars i cigarretes convencionals) en comparació amb l’enquesta del 2023, enguany hi ha un augment en les noves formes de fumar, com la catximba, les cigarretes electròniques o el cànnabis, en els joves d’entre 14 i 18 anys i 19 i 24 anys
{{ comment.text }}