A Osona s’hi desplaça per comprar més gent de la que hi viu, amb l’alimentació com a gran reclam.
La comarca també registra més guanys que els atribuïbles als habitants en drogueria, higiene personal i altres necessitats del dia a dia, però en canvi no satisfà el 100% de la demanda interna en equipament de casa (mobles, electrodomèstics, productes tèxtils…) i joies, roba o calçat.
Segons el darrer estudi d’hàbits de consum a la demarcació de Barcelona (2024), d’on surten les dades, els motius per recórrer a altres llocs són principalment la varietat de productes i la quantitat, així com l’oferta de botigues. En el cas dels objectes de la llar també hi influeix el preu.
“Per segons què, realment és difícil competir amb la concentració de Barcelona i la seva àrea metropolitana”, reconeixia Pep Font, veí de Vic, en una enquesta de carrer amb què EL 9 NOU contrastava opinions divendres a la tarda. Ara bé, “també crec que és més l’imaginari de la barcelonada i l’anar a passar el dia a fora que la realitat, perquè aquí hi ha de tot”.
Aquest mateix punt de vista és el que defensen les associacions de comerciants, sumant-hi el valor de la proximitat i tant la confiança en la qualitat del producte com ser capaç de descriure’l fil per randa.
“En preu està clar que no competim amb Ikea, però els anys de vida d’un sofà nostre, la comoditat, les garanties… tampoc tenen res a veure”, esgrimien divendres des d’una botiga de mobles del centre de Vic.
En global, de fet, Osona destaca positivament perquè, amb excepció del Barcelonès, és la comarca de major atractiu en més categories.

Una altra de les dades de l’estudi de la Diputació és que les cases osonenques –i del Lluçanès, que continua formant part del mateix agregat– es gasten 472,50 euros al mes en alimentació i productes del dia a dia.
Això converteix la comarca en la tercera amb més despesa de la demarcació de Barcelona, seguida del Baix Llobregat (449 euros) i únicament amb el Vallès Occidental (551,3) i el Bages (477,7) per davant.
El major dispendi correspon a les parelles amb fills (525,4 euros) i el menor, a les llars unipersonals (264,4).
Una circumstància que es nota en tots els casos és l’increment del cost de la vida, la qual cosa porta un 54% dels enquestats a respondre que durant l’últim any han augmentat la compra de marques blanques.
Si la lupa se cenyeix a l’àmbit estrictament municipal, els clients valoren amb una mitjana de 6,48 sobre 10 l’oferta comercial als pobles i ciutats d’Osona i el Lluçanès, essent els horaris i el tracte per part de les persones darrere el taulell les categories amb major puntuació.
“Que al final és el que compta, perquè sentir-te escoltat i ben atès s’hauria de donar per segur, però als llocs grans no sempre passa”, comentaven des de la botiga de mobles de Vic.
“Sí” als elements reutilitzables
Sis de cada deu compradors de la demarcació de Barcelona fan servir elements reutilitzables i contribueixen, per tant, a evitar els envasos d’un sol ús.
En aquest rànquing, que justament encapçala Osona, el gadget preferit són les bosses de tela, però també perviuen els cabassos i carrets.
{{ comment.text }}