QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Preocupació a Osona i el Ripollès per la manca de reserves d’aigua al Pirineu

A la falta de pluges s’hi suma l’absència de neu per desglaçar en les properes setmanes, fet que fa preveure un estil complicat

Fa ja 29 mesos que la pluviometria està per sota la mitjana i durant aquest període les temperatures també han registrat un increment remarcable. A Vic, per exemple, la temperatura mitjana del 2022 va ser de 15 graus, dos per sobre la mitjana climàtica, i a Ciuret, on la mitjana anual de pluja se situa en els 1.200 litres, durant el 2022 se’n van acumular 987. La combinació d’aquests dos factors ha comportat una davallada dels cabals dels rius i una disminució general dels recursos hídrics de diversos municipis. La situació preocupa especialment les administracions d’Osona i el Ripollès veient, a més a més, la poca neu que queda de reserva al Pirineu, i per això aquesta setmana, en el marc del Dia Mundial de l’Aigua que es va commemorar dimecres, volen sensibilitzar la població sobre la importància de reduir el consum en previsió d’un estiu encara més complicat.

L’estat de les reserves d’aigua a les conques internes de Catalunya és actualment del 27%, i per aquest motiu i davant el risc de desabastament la Generalitat de Catalunya va decretar fa uns dies l’estat d’excepcionalitat a 224 municipis de 15 comarques, que representen gairebé 6 milions d’habitants.

Osona i el Ripollès en van quedar fora perquè no formen part del sistema Ter-Llobregat, que disposa dels pantans de Sau i Susqueda. Les dues comarques capten a la zona que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) anomena com a capçalera del Ter i estan en fase d’alerta, però els experts adverteixen que la conjuntura és igualment preocupant. “El cabal del riu ja fa un any i mig que està en valors anormals de mínims històrics, però a sobre aquest any no hi ha la reserva del Pirineu i, per tant, la situació és molt pitjor”, lamenta Gemma Arrom, la gerent d’Aigües d’Osona, l’ens del Consell Comarcal que gestiona l’abastament d’aigua en alta. “La nostra reserva d’aigua no és el pantà de Sau encara que el tinguem aquí, ho són directament els Pirineus. I només cal fer l’exercici de mirar cap al nord per veure que no hi ha neu per fondre a poc a poc per anar tenint aigua de mica en mica”, afegeix el vicepresident primer del Consell Comarcal d’Osona i conseller del Cicle de l’Aigua, Carles Banús.

Des de l’ens comarcal destaquen que Osona té una dependència molt grossa del Ter ja que 150.000 persones s’abasteixen de l’aigua que en baixa, dues terceres parts a través de l’empresa del Consell Comarcal i l’altra tercera part mitjançant Aigües Vic. “Si al riu no hi baixa aigua potser algun dia costarà que continuï sortint per l’aixeta”, continua Banús, que detalla que Aigües d’Osona pot arribar a captar en punta 27.000 m3 al dia durant el mes de juliol, que són entre 7 i 10 piscines olímpiques.

La falta de neu al Pirineu ha comportat que aquest dijous hagués de tancar l’estació d’esquí Vallter 2000, tot i que la restauració de la base i el punt d’atenció al client continuaran oberts com a porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser. A l’estació de la Vall de Camprodon enguany s’hi han acumulat només 182 cm de neu quan la temporada anterior havien estat 439 cm. L’altra estació ripollesa, la de Vall de Núria, continua amb set pistes obertes d’un total d’onze, que representen un 66% del domini esquiable. Justament, però, i també per la falta de neu, a l’estació d’esquí de la Vall de Ribes aquest cap de setmana no s’hi podrà disputar la 49a edició de la cursa Núria-Puigmal-Núria. “El que veiem és que ja està desglaçant però els rius no baixen més plens i això és perquè el terreny està tan sec que es queda tota l’aigua. També bufa el vent i ho eixuga tot”, asseguren des de l’estació.

L’arribada oficial de la primavera aquest passat dilluns podria contribuir a millorar una mica la situació, ja que els mapes del temps indiquen que l’estació podria ser plujosa, sobretot al nord del país, però tot i així es preveu que no sigui suficient. “Si plou, serà una pluja que pot anar bé pels camps, perquè no es perdin determinades collites, però per recuperar els cabals que necessitem hauria d’haver-hi molts mesos de pluja seguits”, comenta Anna Costa, la tècnica del Consell Comarcal d’Osona coordinadora del cicle de l’aigua. Fa patir que no es recuperin aqüífers, pous i mines ja que això ja està fent que diversos municipis hagin d’incrementar la seva demanda d’aigua de la xarxa pública. “Ens preocupa l’estiu amb les altes temperatures. Per això fins i tot s’està plantejant talar boscos a la capçalera del riu per evitar que els arbres i el sotabosc retinguin l’aigua. Ens costa imaginar però podem tenir un estiu molt crític”, adverteix Costa.

La preocupació és compartida també al Ripollès, tot i que ara per ara al president comarcal Joaquim Colomer no li consta que s’hagi pres cap mesura correctora. En el seu moment, quan encara era regidor de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Ripoll, del qual va ser destituït fa unes setmanes, “vaig donar premisses per estalviar aigua a escala municipal”, apunta. En el pla director verd que es va aprovar l’any passat Colomer va introduir-hi que totes les zones verdes funcionin sense reg automàtic encara que a causa de la sequera tot tingui un color més sec, “perquè abans de gaudir d’un color verd com de camp de golf, tenim altres necessitats”.

Ja el 2022 tant Ripoll com Campdevànol i Ribes van haver de limitar l’ús d’aigua per boca, per la presència d’arsènic a la xarxa d’abastiment, fins que van situar-se filtres als dipòsits. En aquell moment “Ribes va anar a remolc de Ripoll i Campdevànol, encara que estaven a cotes més altes d’arsènic i van tardar dues setmanes o deu dies a fer-ho”, afirma Colomer. Pel que fa al sector ramader, la collita de l’any passat va ser més limitada per la manca d’aigua, i això va suposar que hagin hagut de comprar més gra per alimentar el bestiar “i aquest any seguim la mateixa tendència”, amb el sobrecost que suposarà en el preu de la carn. Precisament, aquesta setmana el sindicat Unió de Pagesos va demanar a l’ACA una previsió d’aigua de reg per programar, en aquest cas, els cultius d’estiu sense el risc de pèrdues.

Per abordar la problemàtica, s’han impulsat taules de recursos hídrics entre Osona, el Ripollès, el Centre Beta de la UVic-UVic, Aigües Vic i els ajuntaments de Vic i Manlleu. L’objectiu és posar en comú el treball i coneixements de totes les parts per afrontar millor una situació que cada dia que passa s’agreuja una mica més.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 278 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't