QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Prova a pilot a la Vall de Camprodon amb nous cultius per fer més rendible el sector primari

Hi ha estudis que apunten que cultius mediterranis podrien créixer sense problema al fons de la vall

La Vall de Camprodon ja ha començat a plantar els cultius de la prova pilot per ajudar el sector primari a ser “més rendible i resilient” al canvi climàtic.

En total són més de 20 finques que sumen unes 10 hectàrees. Forma part del projecte Valls Circulars, finançat amb fons estatals i liderat per la Fundació Comunitària Vall de Camprodon i la Mancomunitat, que es desplegarà fins al 2030 amb l’objectiu d’ajudar a tirar endavant les explotacions i buscar nous productes de valor.

Inclou un estudi climatològic que situa la vinya, els fruits vermells i alguns llegums, entre d’altres, com a productes amb potencial a la zona. “Nosaltres sols no ho podríem haver fet”, afirma un dels vint pagesos participants.

La diversificació agrícola, la innovació de cultius i la transferència de coneixement són els principis d’una prova pilot amb més de vint parcel·les de diferents punts de la vall. En elles, es provaran cultius poc comuns a la zona, cultius extensius anuals i també es cultivaran plantes aromàtiques i medicinals.

“Gràcies a l’estudi climàtic hem vist que cultius mediterranis com la vinya, olivera, ametllers i fins i tot cereals i algunes llegums com la llentia es podrien fer sense problema en el fons de la vall i el cantó de Roca Bruna”.

Així ho assenyala Jordi Puig, assessor agrícola de l’empresa Espigall, en declaracions a l’ACN. Ja s’està veient, afegeix, que els estius “seran molt més radicals i hi haurà una baixada de precipitacions” que farà que aquells cultius mediterranis, que fins ara havien estat “proscrits” a les valls, passaran a ser “viables” en l’escenari actual i sobretot en els pròxims 20 i 30 anys.

En aquest sentit, també s’indica que cultius com la patata, els fruits vermells i molts fruiters també serien viables en zones intermèdies i, en alguns casos, també al fons de la vall. L’estudi ha analitzat cultius que ja s’estan fent i que poden ser més òptims; els que es podrien cultivar de nou i aquells que ja han entrat, però que tenen recorregut per créixer en producció.

Un cas seria els gerds, que ja creix de forma natural i que seria “molt interessant” perquè “té molt valor afegit”. “Hi ha molta demanda, el preu és alt, però també cal tenir en compte els costos de producció i que és un cultiu que té risc de plagues i altres factors”, remarca.

De farratge a cultivar vinya

Aquest divendres els tècnics han visitat una de les vint finques participants a Llanars. Passarà de conrear-s’hi farratges a tenir vinya. D’aquí a poques setmanes hi plantaran una varietat més adaptada al fred si bé el projecte també inclourà varietats més mediterrànies com la garnatxa que es plantaran a diferents altures, com ara a 1.200 metres o 1.700 metres.

El propietari del terreny és Esteve Gardella, que explica que estan “molt il·lusionats” amb el projecte perquè són conscients que “no ho haurien pogut fer sols”: “Era inviable perquè no sabem cultivar-la (la vinya), necessitaríem una formació i tot”.

Com a ramader de vaques explica que, si bé hi ha demanda, també hi ha molta competència i cada cop menys espais de pastura disponibles. Per això, veu amb molt bons ulls intentar “obrir la porta a una altra activitat”.

Per al coordinador tècnic del projecte, Guillem Pastoret, la “diversificació” és un dels aspectes i, sobretot, contribuir a millorar la “rendibilitat de les explotacions”.

No tots els productors de vaques d’engreix tenen explotacions grans, que són les que més funcionen, i tenim productors petits i mitjans que no es poden guanyar la vida a casa o que fins i tot han hagut de plegar”, remarca. Per això també treballaran per “tancar el cercle” de la producció, venda i consum de carn a la vall.  

La Fundació MAP s’ocuparà del tancament i manteniment de finques

La Fundació MAP de Ripoll, que dona feina a persones amb discapacitat del Ripollès, serà l’encarregada de fer els tancaments i el manteniment de les finques amb una desena de persones de la secció de Jardineria.

“Ja tenim experiència muntant tanques, plantant arbres, però més en àmbits urbans i clients privats”, explica Arnau Bordera, corresponsable d’aquesta secció. Que sigui un projecte de futur per a la comarca és el que també els va motivar a participar-hi.

El projecte compta amb una subvenció del Ministeri per la Transició ecològica i el Repte demogràfic i està liderat per la Fundació Comunitària Vall de Camprodon i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon -formada per sis ajuntaments-.

LA PREGUNTA

Creu que el final de la guerra d’Ucraïna és imminent?

12%
88%
En aquesta enquesta han votat 432 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

Fes un comentari

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't