EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic capturarà gavians per controlar-ne la plaga

Es calcula que n’hi ha uns 150 que poden criar i entre 25 i 30 nius identificats

El 9 Nou
22/03/2019

Amb l’arribada de la primavera, aquest dimecres, l’Ajuntament de Vic ha tornat a posar en marxa la campanya per reduir les molèsties associades al període de cria dels gavians. Les més habituals són vols amenaçadors per protegir els nius, crits estridents i uns excrements molt corrosius que poden malmetre les cobertes dels edificis. Com és habitual, el protocol mantindrà la punció d’ous i la retirada de polls, però l’empresa Biodiversitat també engegarà una prova pilot per capturar exemplars d’aquesta espècie. Segons explica l’Ajuntament, s’instal·larà un pal en un punt elevat de la ciutat i tots els gavians que s’hi aturin seran capturats amb un sistema d’aspirat. El consistori assegura que es mantindran vius i en captivitat durant “un temps prudencial”. Després la intenció és tornar-los a deixar en llibertat.
Josep Arimany, regidor de Salut Pública de l’Ajuntament, detalla que gràcies a les campanyes anuals “s’ha pogut estabilitzar la població reproductora de gavians i controlar de manera personalitzada un 80% dels nius que hi ha a la ciutat”. A Vic està demostrat que les seves zones preferides són el nucli històric, les adoberies i el Remei, ja que hi troben edificis vells i teulades amb desguassos embussats o teules mal posades on els agrada fer niu. És en aquest sentit, i com a mesura de prevenció, que el consistori recomana arranjar sempre que sigui possible les cobertes.
Els gavians argentats van entrar cap a l’interior des de la costa als anys vuitanta. Procedien sobretot de la colònia de cria de les illes Medes i primer es van establir a Roda de Ter i Manlleu. Amb el pas dels anys i l’enduriment de la regulació pel que fa a les escombraries, s’ha reduït la quantitat de deixalles orgàniques a l’aire lliure, motiu pel qual s’han instal·lat a les ciutats. En el cas concret de Vic, es calcula que n’hi ha uns 150 que poden criar i entre 25 i 30 nius identificats.
En cas de localitzar-ne un, la primera consigna és posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Vic. Un equip especialitzat s’encarregarà d’analitzar la ubicació i decidir quines mesures correctores cal realitzar i quines es poden aplicar preventivament. El protocol habitual consisteix a tapar el niu, retirar-lo i, en cas d’haver-hi ous, punxar-los. L’època de cria comença entre el març i l’abril i s’allarga fins a principis de juliol.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 416 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't