EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una nova tècnica desenvolupada a l’Hospital de la Santa Creu escurça la curació de les ferides cròniques

L’aplicació a la unitat de cures de tècniques fins ara pròpies del quiròfan n’ha permès abaratir el cost.

El 9 Nou
28/10/2014

La unitat de cura de ferides cròniques de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, en funcionament des de l’any 2006, comença a poder lluir els resultats fruit de l’aplicació en pacients de la recerca que han dut a terme, primer només personal d’infermeria, i després també metges, tant geriatres, com cirurgians vasculars, epidemiòlegs o ortopedes. Una de les tècniques desenvolupades a l’Hospital de la Santa Creu i que ha permès assolir un resultats de curació superiors al 60%, molt per sobre de la mitjana, és l’anomenada de desbridament per hidrocirurgia.

La tècnica permet eliminar el teixit dolent d’una ferida sense eliminar-lo tot, és a dir, conservant el teixit bo. La tècnica permet escurçar el període de curació entre una i dues setmanes, segons el cas. Un temps que, en pacients amb risc, suposa una enorme diferència, ja que pot arribar a evitar amputacions, infeccions molt greus i fins i tot la mort.

Fins ara aquesta tècnica només s’aplicava al quiròfan, amb el cost econòmic que això representa i, per tant, només es podia aplicar a pacients més greus. La recerca de la Santa Creu ha permès treure la tècnica del quiròfan i portar-la a la unitat de cura de ferides o fins i tot a l’habitació del pacient i, sobretot, que la curació la pugui fer el personal d’infermeria. Una col·laboració econòmica de la Fundació Casa Tarradellas ha permès equipar la unitat amb la tecnologia necessària per dur a terme aquest tipus de cures de forma generalitzada. Des que es va començar a implantar, el desembre de 2012, s’hi han fet unes 70 intervencions. Els resultats d’aquesta tècnica han estat guardonats com el millor treball d’investigació en l’edició 2014 dels Premis Sanitat Osona.

Marta Ferrer, directora d’Infermeria de la Santa Creu, i Joan Espaulella, director de Geriatria, destaquen com un factor clau per dur a terme la recerca la integració en xarxa de diferents especialitats, tant de personal mèdic com d’infermeria, de la Santa Creu, de l’Hospital General i també investigadors en cèl·lules mare de la Universitat de Vic. “El més potent de tot plegat és que fem recerca que podem aplicar en el dia a dia, amb el menor cost possible, però resolent el problema del malalt”, destaca Espaulella. “Sempre buscant primer escurçar el temps de curació, amb la millor tècnica possible i el mínim de dolorosa”, especifica Ferrer.
Es calcula que prop del 2% de la població tindrà una úlcera o ferida crònica al llarg de la seva vida. Es tracta d’un problema que afecta sobretot la gent gran i que comporta greus afectacions en la vida diària.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 81 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't