Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Una sentència anul·la el POUM de Manlleu per haver-se aprovat sense el preceptiu informe d’inundabilitat

Caldrà veure l’afectació que té la resolució sobre decisions preses a l’empara d’un document ara invalidat.

  • El 9 Nou
  • 18/11/2014 | 10:44

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manlleu per haver-se aprovat sense el preceptiu informe d’inundabilitat i ha declarat nul, també, el pla parcial Pont Est, que engloba la zona per on ha de discorre el vial del futur pont de la Devesa. La sentència ordena que “es retrotreguin les actuacions al moment immediat anterior a emetre l’informe ambiental” per tal que es faci l’estudi d’inundabilitat. Ara s’ha de veure l’afectació que té la resolució sobre les decisions preses en matèria d’urbanisme a l’empara d’un POUM en vigor des del 2008.
El recurs, interposat per Josep Colom, es dirigeix contra els acords de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona de 15 de novembre de 2007 i de 30 d’abril de 2008 pels quals, respectivament, s’aprovava definitivament el POUM i el seu text refós. Aquest document havia estat aprovat provisionalment per l’Ajuntament el 26 de juny de 2007. Això sí, sense el pla d’inundabilitat.

En aquest sentit, la sentència recorda que, abans d’aprovar-se, la mateixa Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en un informe del 15 de febrer de 2007, reconeixia que “falta un estudi de simulació hidràulica que avaluï el risc i que permeti delimitar clarament l’ocupació dels terrenys”, cosa que permetria definir l’ordenació i els usos compatibles amb la condició dels espais inundables i, si fos el cas, les mesures de protecció necessàries que s’haurien de construir. Tot i aquesta evidència, la Generalitat va al·legar que l’informe de l’ACA ja venia a ser l’estudi d’inundabilitat i que el desenvolupament del planejament derivat quedava condicionat a la prèvia aprovació del pla especial d’infraestructura hidràulica. L’Ajuntament de Manlleu, en la mateixa línia, va dir que l’informe de l’ACA “no deixa de ser un estudi d’inundabilitat” i “serà necessari realitzar un pla especial d’infraestructura hidràulica previ al desenvolupament dels sectors pròxims al riu”. La sentència en discrepa. Diu que l’informe de l’ACA “és clar” i que no es pot considerar que sigui l’estudi d’inundabilitat, que s’omet, sinó que es va elaborar basant-se en un docu-ment de la mateixa ACA, de 2003, de revisió de la “Delimitació de les zones inundables per a la redacció de l’Inuncat” de l’any 2001. Ni l’objecte ni l’escala de treball es consideren adequats com a eina de planejament urbanístic. Per aquest motiu, i davant el risc d’inundacions, poden fer falta obres de defensa de protecció de les edificacions. El terreny necessari per edificar-hi aquestes construccions té el caràcter de sistema general. Per això, i aquesta és una de les claus, no s’accepta que es delimitin sectors d’aprofitament privat, com es fa en el POUM impugnat, abans del preceptiu estudi d’inundabilitat. El motiu: podria construir-se en terrenys inundables on està prohibida l’edificació o en terrenys necessaris per al sistema general. Per aquest motiu, s’estima el recurs i s’anul·la el POUM. I, pel que fa al sector concret de la zona de la Devesa, per on es projecta un pont que creua el Ter, la sentència explica que, segons l’informe de l’ACA per remissió a l’Inuncat, el 78% de l’espai seria inundable. D’aquest sector, segons consta a la fitxa, se’n reserva un 41,98% per a aprofitament privat, residencial i industrial, un 5% per a equipaments i un 18,20% per a vials. Això suposa el 65,18%, una xifra impossible d’encabir tenint en compte que el 78% de la superfície total és inundable. Consultat per EL 9 NOU, el lletrat de la família Colom, Salvador Morera, ha explicat que no volen perjudicar Manlleu, però que la sentència tindrà efectes sobre el planejament. La voluntat dels seus representats és que el pla parcial desaparegui i passi a ser sòl rústic.

L’Ajuntament transmet un missatge de tranquil·litat. El regidor d’Urbanisme, Pep Mas, explica que quan s’aprova un POUM sempre hi ha contenciosos i que el consistori els ha anat guanyant. En aquest, la sentència certifica que faltava un pla d’inundabilitat, extrem que no comparteix. Entén que, d’una banda, l’informe de l’ACA ja feia aquestes funcions i, de l’altra, que previ desenvolupament dels plans parcials calia una anàlisi de l’afectació hidràulica, motiu pel qual ja hi havia garanties. Per això, presenten recurs de cassació. Mas recorda que Urbanisme va donar el vistiplau al POUM i considera que la sentència, a la pràctica, no té gran afectació perquè no s’han desenvolupat els plans parcials.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Manlleu

L’Ajuntament de Manlleu presentarà recurs de cassació davant del Tribunal Suprem contra la sentència que anul·la el POUM aprovat per la Generalitat de Catalunya

Aquesta setmana l’Ajuntament de Manlleu ha rebut la notificació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que declara la nul·litat de la delimitació del sector del Pla Parcial Urbanístic núm. 4 “Pont Est”

L’Ajuntament ha rebut aquesta setmana la notificació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que declara la nul·litat de la delimitació del sector del Pla Parcial Urbanístic núm. 4 “Pont Est” i anul·la el POUM en el sentit d’ordenar que es torni a tramitar la seva aprovació amb la incorporació d’un estudi d’inundabilitat.

L’Ajuntament de Manlleu presentarà recurs de cassació davant del Tribunal Suprem contra la sentència que anul·la el POUM aprovat per la Generalitat de Catalunya.

Davant d’aquesta situació l’Ajuntament informa:
Que tot i que la sentència és contra un acord de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament com a codemandat interposarà en breu recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. Es considera que en la data d’aprovació inicial del POUM no era vigent el Decret 305/2006 que exigeix els estudis d’inundabilitat i, per tant, no es pot aplicar de manera retroactiva la norma.

La sentència dictada no és ferma i per tant el POUM continua vigent, així com tot el planejament i gestió urbanística que a la seva empara fins ara s’han dut a terme, i s’aplicarà amb tota normalitat.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.