En la diagnosi del Pla Local de Joventut que ha presentat aquesta setmana l’Ajuntament de Vic hi apareix la taxa de graduació dels alumnes de la ciutat que finalitzen l’etapa d’ESO. Les dades mostren que un 83% dels estudiants vigatans tanquen aquest cicle amb l’objectiu assolit, una xifra inferior a la mitjana d’Osona (90%) i de Catalunya (88,9%). Per tal de millorar aquests números i fer front a l’abandonament escolar, Vic ha creat una nova figura amb l’objectiu de fer un seguiment dels joves que deixen els estudis, “saber els motius de per què ho fan i fer una recol·locació sobretot en l’etapa postobligatòria”, explica la regidora d’Educació, Elisabet Franquesa (Junts).
En aquesta línia, la regidora també remarca la importància de la creació, en breu, de l’escola de noves oportunitats, així com la voluntat d’obrir nous cicles formatius, “per donar més oportunitats formatives als joves”. Des d’Educació, Franquesa reconeix que fa temps que es fa un seguiment específic al fenomen de l’abandonament escolar a la ciutat, “i és un escenari que costa i que sovint es mou per onades”.
Pel que fa al Pla Local de Joventut, aprovat en el darrer ple amb els vots a favor de Junts, Esquerra i el PSC, i l’oposició de Capgirem, tindrà una vigència fins al 2025. El tècnic de Joventut Joan Casas va explicar que es va fer una primera part de diagnosi “marcada per l’arribada de la pandèmia”, i per haver de fer moltes de les trobades de manera telemàtica. En total hi van participar 635 joves que van fer diverses aportacions analitzant en quin punt es trobava la ciutat en l’àmbit de joventut i on es podia millorar. “La voluntat ha sigut fer un pla molt transversal i fugint d’àrees molt segmentades”, va explicar Casas.
Amb la informació recollida es van redactar tot un seguit de línies estratègiques i s’han definit diversos reptes a assolir de cara als propers anys. Entre les inquietuds expressades pel jovent hi destaquen temes com la igualtat de gènere, el medi ambient o la salut emocional. També temes globals, “tot i que ens hem de cenyir en el que tenim competències”.
Des de l’oposició, Capgirem va valorar positivament la diagnosi “però hi trobem mancances a l’hora de vehicular les demandes”, entre elles la creació d’un espai autogestionat.
{{ comment.text }}