EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cosint noves oportunitats

Torelló i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura engeguen el projecte “Punt a punt”, que vincula la formació i la inserció laboral amb la creativitat i l’activitat cultural del poble

“Abans no sabia ni enfilar una agulla. Ara ho faig, faig camises faldilles i he fet moltes coses, estic molt contenta”, deia aquest dimarts Ikram El Hantlaoui. És una de les participants al projecte “Punt a punt”, que van engegar a l’octubre el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i l’Ajuntament de Torelló amb el suport de la Diputació de Barcelona. Meryem Belfkih tampoc havia cosit mai, “de mica en mica n’he après i també a fer patronatge”, a més que “he conegut bones companyes i tenim un bon vincle”. Totes dues ho deien dimarts des de la botiga Retalls de Torelló, on els dimarts i els dimecres es troben per portar a terme el projecte.

Montse Codinach, tècnica d’Ocupació del Consorci, explicava que la idea parteix d’una necessitat detectada sobretot des del servei d’ocupació: “Hi ha un grup de dones que o bé perquè no han treballat mai o perquè fa temps que no, tenen un objectiu que és que es plantegen buscar feina”. Així, el projecte ha comptat amb dues fases: la primera era identificar amb les participants quines competències volen millorar, “definir el projecte professional vital” i començar a treballar per aconseguir-ho. Tot plegat treballant perquè “la llengua vehicular sigui el català” i fent un coneixement del poble, els voltants i dels esdeveniments culturals i socials.

Elisenda Currius, tècnica de Dinamització d’Economia Cultural i Creativa del Consorci, detallava que la segona fase era la de formació professionalitzadora, que es va decidir fer-la sobre costura. “No és un curs de costura qualsevol, és creativa i la creativitat és transversal en tot el projecte”, deia. Així pretenien impartir “continguts de qualitat”, fer-ho a l’entorn agafant encàrrecs d’entitats culturals, socials o d’educació per poder treballar “complint terminis i requisits del client”. De fet, com apuntaven Mireia Garriga i Berta Sadurní, que acompanyen les participants al projecte i els fan de professores de costura i patronatge, els van anar sortint encàrrecs que “ens han anat bé per fer una simulació d’un taller de confecció”, ja que els participants s’encarreguen “de calcular els metres de roba que necessiten, fer el patronatge i el temps que necessiten” per fer-ho tot plegat i gestionar les feines. Les acompanyants asseguren que les alumnes “es coordinen, s’ajuden i formen un bon equip”.

Aquest dimarts estaven fent un dels encàrrecs vinculat a la jornada Segimon Serrallonga, un objecte que es regalarà. Per això han entrat a la Universitat de Vic, amb qui han treballat per pensar el disseny i els ha servit per conèixer la figura del poeta torellonenc. També van confeccionar unes armilles per als alumnes de l’escola Vall del Ges de cara al Carnaval, i ara estan elaborant un vestit per a la geganta de l’escola que van dissenyar els alumnes.

Segons Currius, “ha nascut com un curs de costura” i a partir d’ara veuran com ho vehiculen i li donen sortida. El projecte finalitza a finals d’any, però la voluntat és que tingui continuïtat i que de tot plegat en puguin sortir llocs de treball, ja sigui vinculats a altres projectes o entitats socials o a empreses. El projecte haurà servit perquè les participants es puguin cosir el seu propi futur.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 164 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't