Lluc Crusellas (Santa Eulàlia de Riuprimer, 1996), cap de pastisseria del grup Pavic, ha estat el gran guanyador del World Chocolate Masters. Es tracta del prestigiós certamen que convoca la marca Cacao Barry per coronar el millor xocolater del món d’enguany. Crusellas, únic representant de l’Estat espanyol, era un dels 18 finalistes. “Anem a guanyar”, deia just abans de marxar a París, on s’ha disputat el certamen. I el somni s’ha fet reslitat aquest dilluns a la tarda, quan s’ha donat a conèixer el veredicte després de tres dies d’intensa competició, en una gala retransmesa en directe.
Crusellas, que després del segon dia ja es va situar entre els 10 “superfinalistes”, s’ha imposat amb un total de 434 punts, per davant d’Antoine Carréric (França), que en sumar 405 i Nicolas Nikolapoulos, amb 404.
Crusellas ha estat tot un any preparant-se per afrontar les proves, des que l’octubre de l’any passat es va confirmar la seva candidatura com a únic representant de l’Estat espanyol. “Ho he donat tot, però també hi he disfrutat molt”, assegurava aquests dies.
El concurs consistia en sis proves, dues per dia de dissabte a dilluns, totes d’una gran complexitat tècnica. La més espectacular, la creació d’una escultura de grans dimensions. Crusellas hi va presentar elefant de tres metres d’alçada i més de 220 quilos de xocolata. Era l’única peça que podia portar a París mig elaborada des de Vic –allà va haver de completar el muntatge en directe–. Aquest muntatge també el va fer mereixedor del Premi Aparador.
En les sis proves s’hi destil·lava un relat comú: el de prendre consciència “de com estem tractant el planeta”. Ho va visibilitzar a través del fenomen de la sequera. “El missatge de fons, però, vol ser optimista, com un brot d’esperança”, apuntava Crusellas. Les altres proves consistien en l’elaboració d’una escultura més petita, unes postres, un bombó de xocolata, un snack i un petit four. El jurat en va destacar l’acurada tècnica, l’emotivitat i l’esperit d’innovació d’un Crusellas cridat a esdevenir icona “d’una nova generació de xocolaters”.
Per preprar el concurs es va envoltar d’un equip de gent “molt bona”, encapçalat pels pastissers i professors de pastisseria Saray Ruiz i Enric Monzonis. També ha comptat amb l’estreta complicitat de Chocolate Academy i la dels seus propis companys de l’obrador de Pavic. L’estudi de disseny de Zoo Studio es va encarregar del packaging.
{{ comment.text }}