EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Reivindicar l’ofici de gelater

Eulàlia Sirvent, tercera generació de XixoVic, optarà al títol de mestra artesana gelatera en un certamen a Madrid


14/02/2024

La vigatana Eulàlia Sirvent, tercera generació de gelaters i torroners de la històrica XixoVic, aspira al títol de Millor Mestre Artesà Gelater d’Espanya. Aquest campionat estatal de gelateria, organitzat per l’Asociación Nacional de Heladeros Artesanos de España, amb seu a Xixona, estrena format i tindrà lloc entre dissabte i dilluns que ve, a Madrid.

Sirvent ha accedit a la final després de superar una preselecció, al costat de sis aspirants més d’arreu de l’Estat. Com a novetat, no competiran entre ells, ni hi haurà un podi dels guanyadors. Assoliran el títol tots aquells que obtinguin la nota global exigida en el conjunt de les proves que hauran de superar. És precisament aquest format el que va animar Sirvent a presentar-s’hi: “No competim entre nosaltres, tots som companys; en realitat competeixes amb tu mateixa per anar a buscar aquesta excel·lència professional de l’ofici”.

De les sis proves que hauran d’afrontar, tres ja estan descrites. Destaca la complexa elaboració d’una cubeta de gelat decorada, però també un format per emportar i un pastís gelat. El concurs també inclou tres mystery box, amb ingredients sorpresa, un dels quals dedicat al mític polo. Sirvent, que ja fa dies que prepara i assaja a consciència diferents proves i ingredients, ha pres com a tema de fons de les seves elaboracions l’ametlla marcona. Malgrat ser la varietat “reina” i la més valorada pel sector, és una ametlla “que no és prou productiva i s’està extingint”, adverteix. És per això que Sirvent, que és membre de l’associació Xics, Torronencs Xixonencs de Catalunya, ha volgut aprofitar el concurs per “reivindicar” aquesta ametlla “autòctona” i la mateixa pagesia que encara la cultiva.

Sirvent, que aquest dijous ja marxa cap a Madrid, confia que certàmens com aquest contribueixin a un ofici, el de gelater i torroner, que mai no ha assolit la “projecció” d’altres especialitats més “mediàtiques”, com la cuina o, darrerament, la pastisseria i la xocolateria. Personalment també vol aprofitar aquest aparador per retre homenatge a les dues generacions familiars que l’han precedit al capdavant de la XixoVic, en l’any que l’establiment –que van obrir els seus avis, Lola Llorens i Daniel Sirvent, procedents de Xixona, l’any 1944– celebra els 80 anys. Abans d’incorporar-se al negoci familiar, Sirvent va estudiar hostaleria a l’Escola Joviat de Manresa i pastisseria al Gremi de Pastisseria de Barcelona, a més de cobrir etapes de formació en restaurants de França i els Estats Units. Des de 2015, aquesta empresa familiar, que té la icònica botiga a la plaça Major, també és membre del col·lectiu Osona Terra.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 423 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't