EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Deu anys fent créixer la llavor

La Fira de la Llavor de Roda de Ter viurà auqest cap de setmana la 10a edició


Posar en valor el patrimoni rural, revaloritzar les llavors tradicionals i connectar petits productors i consumidors. Fidel a alguns dels principis que la van veure néixer, aquest cap de setmana torna a brotar la Fira de la Llavor de Roda de Ter, una de les propostes singulars del calendari firal d’Osona, que enguany celebra la desena edició. Com a principal novetat, es tallarà la carretera per donar-li més amplitud i protagonisme, i es desviarà el trànsit per dins del polígon.

“Aquest any estem d’aniversari i tocava fer-la grossa”, anunciava durant la presentació Núria Arrebola, regidora de Promoció Econòmica, convençuda que la clau de la consolidació de la proposta ha estat en “la capacitat d’establir una col·laboració entre l’Ajuntament i aquest equip de voluntaris, sense els quals no hauria estat possible ni arrencar-ho, ni mantenir-ho”. La fira s’ha programat un parell de setmanes més tard del que era habitual, per compassar-la al ritme del creixement del mateix planter que es posarà a la venda, però també per “assegurar el bon temps”, apuntaven Berta Ordeix i Marta Barniol, membres de la comissió organitzadora.
La fira arrencarà dissabte amb la inauguració de l’exposició “10 anys fent créixer la llavor”, a 3/4 de 7 de la tarda al Museu de l’Esquerda. “Serà una manera de posar en valor la fira i donar les gràcies a tothom que hi ha participat aquests anys”, remarcava Arrebola. Tot seguit, el cuiner Jordi Coromina tornarà a protagonitzar un tastet de receptes amb plantes silvestres. Abans, a les 5, Dolores Raigon, doctora en Enginyeria Agrònoma, parlarà sobre “El paper de l’alimentació ecològica en la salut humana i del planeta”. Com a preàmbul, el museu organitzarà un taller per identificar llavors arqueològiques.

L’endemà diumenge la fira s’instal·larà al seu escenari habitual, l’entorn de la Muntanyeta. Enguany les parades també s’estendran a la carretera, que quedarà tallada al trànsit –que es desviarà per dins del polígon Puig Vell–. La proposta ja s’havia plantejat per l’any passat, “però aquest any s’ha pogut treballar amb més temps”. L’objectiu, “guanyar tranquil·litat per al visitant i, també, un entorn de menys soroll”, remarcava Ordeix.
El programa manté el format de les últimes edicions, compaginant l’espai pròpiament firal amb propostes participatives i divulgatives adreçades a tots els públics. “La intenció és que vagin passant coses tot el dia”, detallava Barniol. Entre d’altres, hi haurà dos concerts, matí i tarda; un espectacle familiar, o la presència de dues food trucks.

També es recupera el concurs de conserves –les propostes es poden presentar el mateix diumenge– i un d’Instagram, de la mà del Grup Fotogràfic de Roda. En la línia de promoure la col·laboració amb entitats del poble, els usuaris de la residència d’avis han preparat el detall que es lliurà als visitants. “Aquesta fira anirà cada vegada a més, perquè el món camina cap aquí”, vaticinava Arrebola.

Visita al nou hivernacle

La desena edició de la fira coincidirà amb el tot just estrenat nou hivernacle i espai de cultiu que l’Ajuntament de Roda ha cedit al Banc de Llavors, l’entitat nascuda precisament a redós de la fira. Per presentar l’espai, aquest diumenge a partir de les 10 del matí s’ha programat una visita a l’hivernacle i a l’incipient Bosc Comestible, que s’està habilitant al mateix entorn de la Muntanyeta. El Banc de Llavors posarà a la venda aquest any un ventall d’una trentena de llavors no habituals als grans circuits comercials, com d’albergínia blanca, carbassó verd, enciam negre o pebrot del Priorat, o els tomàquets locals dolç d’Osona, verd d’Oristà i tres cantos de Perafita.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 491 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't