EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“El 3 de març presentarem la Cobla per la Independència”

Entrevista a Xavier Capdevila, de la sectorial de cultura de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Des d’aquest col·lectiu s’estan promocionant concerts i audicions que arrencaran a Cornellà amb un programa íntegrament de temàtica independentista.

El 9 Nou
24/02/2013

El músic torellonenc Xavier Capdevila, actualment resident a Borgonyà i membre d’Els Lluïsos de Taradell, és un dels impulsors de la Cobla per la Independència. Ha tingut un parell de precedents de prova, i ara, dins del paraigua de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), vol consolidar una formació i una marca pròpies per posar al servei de la causa.

Quin va ser el precedent?
La primera experiència la va impulsar Anna Costal, que toca la tenora, amb un concert a Reus. Ella és de Sant Cugat del Vallès. Més tard, dins l’ANC va néixer la sectorial de Cultura, i aquí ja m’hi vaig ficar. El primer encàrrec va ser per animar el partit de la Selecció catalana de futbol. Ens ho van proposar un parell de dies abans i vam muntar una cobla-xaranga amb 15 músics. En certa manera, allò va ser l’embrió.

I el proper pas?
Serà la presentació de la Cobla per la Independència, amb una audició de sardanes a la plaça de l’Església de Cornellà el proper 3 de març. Anava bé per dates i, a més, la territorial de l’ANC i l’agrupació sardanista tenen de fa temps una relació molt estreta que ho ha fet fàcil. És el que a partir d’ara volem estendre arreu del país.

Serà una cobla estable?
No. Serà una trobada de músics de cobla que ens mobilitzarem per actes o accions concretes que tinguin la reivindicació independentista com a eix. De fet, el que hi haurà a Cornellà no serà una cobla, sinó dues de 22 músics cadascuna, que serà com dues cobles en una.

Sonarà més fort.
Sí. I esperem que bé, també.

Què s’hi podrà escoltar?
Nou sardanes de nou compositors que tindran com a motiu l’independentisme. I això sí que serà un programa que s’oferirà a totes les cobles. Es podran oferir ballades temàtiques als pobles que ho demanin, amb sardanes per la independència.

Xavier Capdevila n’hi té una?
Sí. La meva sardana es diu 300 anys i punt. I a més de la ballada, la intenció que tenim és que de l’audició de Cornellà en surti un CD i sumar-hi, també, altres peces de cobla.

Ha tingut bona acollida, aquesta proposta, entre el món sardanista?
Molt. I no només entre els músics, sinó dins mateix de les agrupacions, que són una gran xarxa de transmissió d’aquest projecte. La mateixa convocatòria del 3 de març està generant noves adhesions i gent que comença a descobrir ara la iniciativa.

I pot ser, també, un revulsiu per a la sardana?
Entenc que sí. No ho compararia a l’efervescència dels anys setanta, quan la sardana era també un símbol de resistència antifranquista, però segur que hi pot ajudar. El fet que l’independentisme s’hagi convertit en un moviment transversal facilitarà que, en els actes que organitzi, hi hagi un públic més divers. I això vol dir fer entrar en contacte amb la cobla i amb la sardana un col·lectiu que, d’altra manera, no ho faria.

La gent de la cultura es queixa de la crisi, de la baixada de contractacions i dels problemes per subsistir.
I és així. En el meu cas, que també estic ficat en altres formacions de música i teatre, ho estic vivint en primera persona. I el principal problema és que en l’àmbit de la música tradicional no és que hi hagi crisi: no hi ha un duro, directament. Som els que més rebem, i ara mateix una formació gaire gran difícilment té sortida. Tothom busca trios, i per festa major un quartet. D’aquí a un parell de mesos n’engegarem un, per exemple.

Aquesta setmana s’ha acabat el Carnaval de Terra Endins, amb festes com la del Pullassu plenament consolidades. Vostè que en va ser dels ideòlegs i autor de les músiques, com ho valora?
És fantàstic. Són 16 anys de vida, ja. Ara gairebé està arribant aquella generació que es pensa que el Carnaval sempre ha estat així, i és mentida. Són festes que han crescut, han evolucionat, han madurat i, el més important, han deixat l’esquema d’escenari i públic per compartir uns i altres espai i espectacle. I si parlem del Pullassu en concret, aquest any ja hi ha hagut el segon relleu de gent que se’n fa responsable. Això és molt bo. Ara es tracta de consolidar en un sol eix narratiu tot el cicle de cop d’estat, Pullassu, Senyoretes, rua i enterrament. I ja ho tindríem.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 861 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't