EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El 9 de glossa | Encaminar l’expressió escrita

Ensenyar a aprendre a escriure es pot plantejar com un repte muntanyenc en què l’objectiu sigui encaminar més que no pas assolir el cim


03/11/2023

Escriure és una activitat complexa i, per tant, també ho és l’ensenyament i l’aprenentatge de l’expressió escrita. Aquesta és la primera premissa que cal que tinguin en compte tant docents com aprenents. El repte és compartit i convé emprendre’l com un procés, talment una excursió, en què d’antuvi hem de saber l’objectiu que ens marquem, quina és la millor ruta per arribar-hi i què necessitarem durant el camí. I, és clar, que hi haurem de destinar temps.

Podríem definir l’escriptura a través de tres grans dimensions: cognitiva, instrumental i social. És cognitiva perquè ajuda a endreçar el pensament i contribueix a generar coneixement; és instrumental perquè permet fixar per escrit aquest coneixement que tenim o que estem elaborant; i és social perquè vivim en una cultura escrita i saber escriure és un requisit per participar activament en la nostra comunitat.

Aquestes característiques substancials a l’escriptura ratifiquen que es tracta d’una competència bàsica però alhora complexa, que reclama mobilitzar destreses i sabers diversos (cognitius, textuals i lingüístics). Consegüentment, la competència escrita és clau en l’educació i ha de ser atesa en totes les etapes escolars.

Ensenyar a aprendre a escriure es pot plantejar com un repte muntanyenc en què l’objectiu sigui encaminar més que no pas assolir el cim

Des del punt de vista de qui ensenya, podríem imaginar-nos una analogia entre el docent que ensenya a escriure i el guia de muntanya: en ambdós casos, l’objectiu és acompanyar a qui s’està introduint en aquesta pràctica (l’escriptura/el senderisme) per compartir l’interès per cultivar-la, perquè l’aprenent no es desanimi davant els primers contratemps i perquè, amb l’ajuda adequada, superi, pas a pas, els obstacles que trobarà al llarg del recorregut.

I quins poden ser, aquests obstacles? Des del punt de vista de qui aprèn, van des de la manca de motivació fins a la dificultat per saber organitzar les idees i plasmar-les en un text, passant per la necessitat de dominar la llengua en què s’ha d’escriure. Ajudar a aprendre a escriure requereix, doncs, invertir temps per poder atendre tots aquests aspectes: per una banda, ensenyar a planificar, textualitzar i revisar (les tres fases del procés d’escriptura) i, per l’altra, ensenyar a construir textos adequats, coherents i cohesionats (les tres propietats textuals).

Continuant amb l’analogia del senderisme, oi que el guia de muntanya mai deixaria sol l’excursionista a l’inici de la ruta o enmig del camí? I que tampoc l’animaria a pujar a un pic si no veiés que està prou preparat? Per contra, oi que l’ajudaria a fer els preparatius? I a gaudir del recorregut? I que el felicitaria per l’esforç i la perseverança esmerçats durant l’excursió? Doncs ensenyar a aprendre a escriure es pot plantejar com un repte muntanyenc en què l’objectiu sigui encaminar més que no pas assolir el cim.

Glossa-Grup de recerca en lingüística aplicada, didàctica i literatura (UVic-UCC)

LA PREGUNTA

Té previst marxar de vacances pel pont de la Puríssima?

En aquesta enquesta han votat 258 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't