EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El projecte “Ens mengem la Vall” explica els productes del territori entre més de 150 alumnes de Camprodon

Per consolidar la iniciativa, s’ha elaborat un seguit de recursos pedagògics que serviran de guia als mestres de la Vall però també perquè altres territoris puguin utilitzar-los per treballar els seus.


El 9 Nou
04/10/2012

Els projecte “Ens mengem la Vall” ha difós durant el curs 2011-12 els productes del territori – la Trumfa de la Vall de Camprodon i el Poltre de Muntanya del Ripollès- a més de 150 alumnes de l’escola Dr. Robert de Camprodon. La directora, Rosa M. Gibert, ha assenyalat que “des del centre, volem refermar la idea que l’escola està al servei de la comunitat”. En aquest sentit, ha afegit que es farà el que es pugui “perquè els alumnes coneguin els productes de la Vall i puguin ser ‘part activa’ en la seva promoció’. També s’ha elaborat un seguit de recursos pedagògics que serviran de guia als mestres de la Vall però també perquè altres territoris puguin utilitzar-los per treballar els seus productes.

El projecte “Ens mengem la Vall” té com a eixos principals la promoció dels productes agroalimentaris de la Vall de Camprodon en l’àmbit local, l’educació per una alimentació sana i de qualitat i la vinculació del teixit social que conformen el sector productiu del territori, les famílies, l’escola i el sector de la restauració.

El projecte ha inclòs el treball a l’aula mitjançant materials pedagògics, sortides i activitats de camp amb l’alumnat, i tallers formatius i de debat tant amb les famílies i el professorat com amb alumnes de totes les edats centrats en el producte, la seva expressió gastronòmica i la seva importància nutricional. Les activitats han estat protagonitzades pels alumnes dels quatre cicles educatius de l’escola Dr. Robert de Camprodon, des d’Infantil fins als alumens de 6è de Primària.

La secretària de l’Associació gastronòmica i cultural Cuines de la Vall de Camprodon, Eva Martínez, ha explicat que l’entitat ha aportat al projecte el seu coneixement dels productes locals, les seves qualitats o les maneres de cuinar-los; els pagesos i ramaders de la Cooperativa Ramadera de Molló i de l’Associació de criadors d’eugues de muntanya del Ripollès han ofert els productes, i l’escola Dr. Robert ha aportat a l’alumnat “els coneixements que fomenten el sentiment de pertinença al territori i la salut i han participat activament en la difusió i coneixement dels productes”.

Les trumfes de la Vall de Camprodon i la carn de poltre de muntanya són els dos productes principals a l’entorn dels quals s’ha basat el projecte. Segons Martínez, en termes d’innovació, “aquest treball és sens dubte un pas endavant per incentivar la col·laboració entre entitats del territori i la comunitat educativa a l’entorn de l’escola de Camprodon”.

Durant la presentació, i a mode de balanç, s’ha projectat un vídeo de totes les activitats a l’aula, sortides o treball en família en què han participat els alumnes durant el curs passat. Entre les més destacades, hi ha la sembra i la recollida de les trumfes o patates o la visita a la Tria dels Mulats d’Espinavell i una visita a l’escorxador.

Martínez ha qualificat l’experiència amb les escoles de “molt rica”. Des del treball per la promoció dels productes que ja portaven fent des de fa anys, “ara volíem fer un pas endavant i vincular-hi l’escola”. En aquest sentit, la secretària ha assenyalat que “sempre ens hem fet un fart de passejar per Europa explicant com cuinem a la Vall de Camprodon, però per primera vegada hem mirat cap a dins i hem aconseguit que els nostres nens i nenes hi hagin participat de primera mà”. A més, ha afegit, “ara han pogut entendre perquè quan expliquem la Vall a fora n’estem tan orgullosos”.

Per consolidar la iniciativa, s’ha elaborat un seguit de recursos pedagògics que serviran de guia als mestres de la Vall però també perquè altres territoris puguin utilitzar-los per treballar els seus productes. Segons Martínez, “agafant aquests materials, la pròpia escola serà la protagonista d’aquest projecte en la mesura que ella vulgui”. I ha destacat que “és una manera de deixar un llegat a l’escola Dr. Robert”, però també “pot ser un model per a altres escoles d’altres territoris amb altres productes”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 81 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't