EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els pressupostos de l’Estat destinen 320.000 euros a la catedral de Vic

Després d’una interrupció de més de quatre anys, la restauració de la catedral de Vic pot rebre una nova embranzida d’aquí a pocs mesos.


El 9 Nou
02/11/2010

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2011, actualment en tràmit al Congrés dels Diputats, preveu una partida de 320.000 euros destinada a continuar els treballs en el monument. Aquesta partida està inclosa dins del Pla de Catedrals del Ministeri de Cultura, que també ha finançat les dues fases anteriors de l’obra.

Si els pressupostos tiren endavant, els 320.000 euros es destinarien a acabar la restauració de les teulades, amb la part corresponent a les naus laterals.

Aquesta actuació és complementària a la que es va fer entre 2005 i 2006, quan es va refer la teulada de la nau central i la del cimbori –sobre l’altar– a part d’arrebossar i estucar les façanes laterals, que mai no s’havien acabat del tot des que es va aixecar l’edifici.

“Es tracta d’anar consolidant la teulada, fins allà on arribi el pressupost”, explica Josep M. Riba, canonge de la catedral i delegat de Patrimoni del Bisbat de Vic. Primer de tot, s’haurà de redactar el projecte, “i ens correspon a la propietat d’assumir-lo econòmicament”, diu Josep M. Riba.

Les obres de la catedral de Vic segueixen el Pla director que va redactar l’any 1999 l’arquitecte Rafael Vila, amb una previsió detallada de totes les actuacions que s’havien de portar a terme al monument. La primera va ser la restauració de la façana, els anys 2000 i 2001, que es considerava urgent perquè ja s’hi havien produït despreniments.

Entre aquesta fase i la segona, “el Pla de Catedrals es va alentir”, diu Josep M. Riba. Després es va començar la teulada, una altra de les necessitats més immediates de la catedral. El Pla director fixava també com a prioritats la consolidació de les voltes, la pintura dels sostres i la restauració de les pintures murals de Josep M. Sert, a més de l’eliminació d’humitats al claustre i la renovació de la instal·lació elèctrica.

En una estimació de fa deu anys, es calculava que la catedral de Vic necessitava una inversió total de sis milions d’euros per posar-se al dia. “Perquè hi hagi continuïtat, s’ha d’anar perseguint”, diu Josep M. Riba.

EL CAMPANAR, PENDENT
La catedral de Vic té una altra reparació d’urgència encara pendent: la dels despreniments de pedres del campanar, que van començar a produir-se ja fa més de dos anys, a final de maig del 2008.

La penosa imatge de la base del campanar envoltada de tanques provisionals d’obra i, de tant en tant, amb pedres o teules caigudes de les parets podria tenir també data de solució d’aquí a uns mesos: a principis del 2011 està previst que puguin començar les obres de reparació, valorades inicialment en 435.000 euros i finançades gràcies al programa Romànic Obert.

Els retards en l’aplicació d’aquest programa, que financen conjuntament el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i la Fundació La Caixa, han estat la principal causa que les obres encara no hagin pogut començar, segons han explicat fonts del Bisbat de Vic.

Ara es farà un important pas endavant, amb l’aprovació del projecte per part de la Comissió de Patrimoni de Barcelona. La previsió és que les obres puguin començar entre els mesos de gener i febrer del 2011 amb el muntatge d’una bastida i la inspecció detallada de l’estat dels murs, abans d’iniciar-ne la rehabilitació.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't