EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Estrenen a Ripoll un espectacle per donar a conèixer la figura d’Oliba

Modest Moreno, Jordi Coromina i Toni Casassas l’escenifiquen aquest dissabte, a les 10 del vespre, sota la batuta de Mònica Pagès.

El 9 Nou
01/02/2014

Imatge, música i poesia. Aquests seran els tres ingredients de l’espectacle La invocació d’Oliba, ideat per la periodista Mònica Pagès, i que s’estrenarà aquest dissabte a les 10 de la nit al monestir de Ripoll.

Segons Pagès, l’espectacle ha d’ajudar a conèixer millor la figura de l’abat Oliba “sobretot en el camp biogràfic”, ja que segons diu “és un desconegut per la gent del carrer”. La intenció és que acabi essent un espectacle itinerant “i portar-lo als diversos espais romànics de Catalunya, seguint el camí que va marcar Oliba”.

Es tracta d’una proposta artística que fa un recorregut per les traces que ha deixat la memòria de l’abat Oliba a la cultura catalana en aquests mil anys d’història, a través de la música, la poesia i la imatge.

Això es portarà a escena gràcies a la participació de Jordi Coromina, que hi posarà la veu; el ripollès Modest Moreno, amb la música per orgue, i el vigatà Toni Casassas, que es farà càrrec de la videocreació.

Segons explica Pagès, aquest rastre d’Oliba “l’he trobat” en escriptors com Verdaguer o Segarra o el Cançoner de Ripoll; en músics com els montserratins pare Antoni Soler o Odiló M. Planàs; en el paisatge de la Catalunya que va recórrer, des de Montserrat fins a Cuixà, i en l’arquitectura que va deixar en ciutats com Vic i Ripoll.

L’espectacle La invocació d’Oliba té tres parts ben definides: una primera és biogràfica. “La gent sap poca cosa de la seva vida com ara que era nét de Guifré el Pelós”, diu Pagès.

La segona és una part més moral i de contingut ideològic “fent referència a la carta de Pau i Treva”, i una tercera que seria la part més artística i estètica, a través de l’arquitectura del romànic.

Coromina serà el rapsode, tant dels textos biogràfics com dels poemes, mentre que Modest Moreno “crearà l’atmosfera sonora amb la interpretació de diversos autors amb l’orgue”, però també estrenarà una peça seva, Pregària a Santa Cecília. Per últim, tot plegat estarà acompanyat de les imatges creades per Casassas.

L’espectacle dura poc menys d’una hora. Pagès apunta que “per nosaltres és molt important” estrenar l’espectacle al monestir de Ripoll “perquè és un lloc molt simbòlic”, i afegeix també la seva satisfacció de poder comptar amb “tres artistes originaris de terres olibanes i amb una àmplia trajectòria que recrearan l’esperit d’aquesta figura històrica”.

Les entrades es poden comprar al Museu Etnogràfic de Ripoll o bé a taquilla el dia de l’espectacle.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 437 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't