EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Exposició d’Antoni Batllori amb motiu del centenari del seu naixement

L’exposició es podrà veure fins al 27 de març al Museu del Ter de Manlleu

El 9 Nou
17/02/2016

L’exposició es va crear amb motiu del centenari del naixement de l’artista i inclou 100 dibuixos originals seus, una mostra dels seus objectes, i una entrevista emesa per TV3 en el programa Víbria.

La mostra arriba a Manlleu gràcies a la intensa i singular relació que l’artista va mantenir amb la ciutat a través de la Fonda Torres, que cedeix algunes obres a l’exposició.

Antoni Batllori Jofré va néixer a Barcelona el 14 de març de 1915. Malgrat que per edat no li correspondria, va formar part, per estil i per esperit, de la generació dels grans dibuixants catalans del primer quart del segle XX – els Junceda, Opisso, Cornet, Apa,… Joan Juncedava ser el seu gran referent i qui el va presentar a l’editor d’En Patufet, Josep Baguñá. Batllori va publicar el seu primer dibuix als 15 anys al Calendari d’En Patufet. Col·laborà en gran quantitat de revistes: TBO, Jordi, Pocholo, Atalaya, La Familia, Ling-Ling, El Tarlà, Els Infants, Ave María… Va il·lustrar llibres, va fer retrats, pergamins, cromos, auques, goigs, ex-libris… L’any 1992 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra. ABJ és considerat un dibuixant realista, minuciós i detallista, encara que de fet el que representa no és la realitat sinó més aviat la recreació del món ideal que duia dins el seu cap.

La mostra ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Teià i ha estat concebuda amb motiu de la celebració dels 100 anys del naixement de Batllori. Es va poder veure inicialment a Teià (Maresme), on té la seu el Fons Batllori, i arriba a Manlleu gràcies a la intensa i singular relació que l’artista va mantenir amb la ciutat a través de la Fonda Torres. En aquesta fonda manlleuenca hi va fer estades regulars tots els estius entre els anys quaranta i vuitanta del segle XX. Van ser prop de 40 anys visitant Manlleu amb la seva família, durant els quals, pel seu tarannà sociable, es va convertir en un personatge conegut.

La mostra original, que es va poder veure a Teià, està composada per 100 dibuixos originals. Al Museu del Ter aquesta xifra es veurà augmentada per l’obra manlleuenca de Batllori cedida per la família Molera, propietària de la Fonda Torres, que va establir amb la família Batllori una intensa relació d’amistat.

A més a més d’un gran dibuixant, Batllori era un personatge singular i divertit. Com succeeix a molts artistes, una de les seves dèries era la de recollir i acumular objectes que d’alguna manera excitaven la seva imaginació, potser sense saber ben bé perquè.

Aquests objectes complementen l’exposició en una petita mostra titulada “Els objectes d’Antoni Batllori Jofré”, en la qual el fill de l’artista, el també dibuixant Toni Batllori, dóna nova vida als objectes recollits, acumulats, i minuciosament organitzats pel seu pare.

La mostra també inclou un reportatge i entrevista a l’artista que es va emetre al programa Víbria de la Televisió de Catalunya l’any 1993.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 118 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't