EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Jordi Mora s’acomiada diumenge de l’Orquestra de Cambra de Vic

El que ha estat director titular de la formació des que es va crear, l’any 1997, ha decidit plegar per diversos motius, entre els quals hi ha el desacord amb el Patronat de la Fundació L’Atlàntida sobre el futur de l’orquestra. El concert serà a L’Atlàntida, a les 6.

El 9 Nou
14/12/2013

Jordi Mora es posarà aquest diumenge per última vegada al capdavant de l’Orquestra de Cambra de Vic (OCV), en un concert que tindrà lloc a L’Atlàntida.

El que ha estat director titular de la formació des que es va crear, l’any 1997, ha decidit plegar per diversos motius, entre els quals hi ha el desacord amb el Patronat de la Fundació L’Atlàntida sobre el futur de l’orquestra.

Mora considera que en els últims anys s’ha estroncat l’activitat regular de l’orquestra i en culpa els responsables de L’Atlàntida per haver fet “cada vegada més difícil” la presència de l’OCV en les programacions.

Habitualment, feien tres concerts durant la temporada, que el director considera el mínim “perquè sigui una orquestra de veritat”. Recentment, però, ja es van produir desacords que van portar al cessament de l’activitat durant quasi dos anys, del 2011 al 2013.

Tot i que semblaven resolts, Mora es queixa que reiteradament “hem hagut d’escoltar que l’OCV no encaixa en la programació”. Per exemple, troba “impossible d’entendre” que no participi en la Setmana de Música Religiosa.

Els costos econòmics no serien el problema, perquè “l’orquestra estava disposada, i encara ho està, a fer un gran sacrifici” si això havia de garantir la seva continuïtat.

El nivell artístic de l’OCV hauria estat també qüestionat després del darrer concert del 23 de març d’aquest any, segons Mora, per alguns membres del Patronat, fet que l’estranya perquè “el nucli de l’orquestra no ha canviat” i això fa que la seva qualitat “no faci més que millorar”.

Des del 2009, l’OCV havia iniciat el cicle La Catedral de les Cantates, un projecte per interpretar les 250 cantates de Bach que, al ritme actual, hauria suposat més de 80 anys per ser completat.

En els seus 17 anys d’activitat, l’OCV havia assumit alguns reptes de gran dificultat artística, entre altres, la Missa en si menor de Bach (2004) o l’oratori La Creació de Haydn (2006), a més de l’estrena de l’Oda a Verdaguer de Salvador Brotons amb motiu de l’Any Verdaguer (2002) o El cant del llop de Josep Baucells en l’estrena de L’Atlàntida (2010).

En aquests casos, l’orquestra es reforçava i fins i tot havia arribat a tenir una formació d’orquestra simfònica.

· El darrer, Mozart

El darrer concert que dirigirà Jordi Mora és un programa íntegrament format per peces de Mozart, sota el títol d’Els viatges del jove Mozart per Europa: la Simfonia en Mi bemoll major K16, el Concert de violí i orquestra número 2 en Re major K211 i el Concert per a flauta, arpa i orquestra en Do major K297. Es comptarà amb el reforç de solistes, alguns dels quals es van formar a l’Escola de Música de Vic: Ernest Martínez (violí), Albert Mora (flauta) i Abigail Prat (arpa).

· Lluís Vila: “El futur és dins de l’Escola de Música”

L’OCV continuarà, però molt més vinculada a l’Escola de Música i Conservatori de Vic, i amb un programa que es limitarà a un concert anual. Així ho veu Lluís Vila d’Abadal, director de la Fundació L’Atlàntida.

Vila d’Abadal planteja un retorn als orígens de la formació, creada “perquè els alumnes d’alt nivell de l’Escola de Música tinguessin un lloc per practicar”.

El Patronat de L’Atlàntida considera que només tindrà sentit l’orquestra “sota el paraigua de l’Escola”. Vila d’Abadal posa altres exemples de formacions musicals que no han estat viables, precisament, perquè no hi havia aquesta relació: “la Banda Municipal va desaparèixer per això, i ara s’ha recuperat lligada a l’Escola de Música”.

Un altre cas és el de la Cobla Ciutat de Vic, una experiència frustrada perquè no hi havia cap connexió amb les aules. El director de L’Atlàntida valora l’“extraordinària feina de suplència” que l’OCV va fer perquè la música clàssica fos present en la programació de l’antiga Atlàntida.

Un cop inaugurat el nou edifici, la clàssica s’ha convertit en l’eix més rellevant de l’oferta, sobretot a partir del cicle Grans Concerts. És en aquest context quan, segons Vila d’Abadal, es qüestiona si té sentit mantenir un programa de tres concerts anuals de l’OCV.

La primavera del 2014, L’Atlàntida vol engegar un cicle, sota el nom de Clàssica Jove, que doni opció a formacions com la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, la Jove Orquestra de l’Escola Superior de Música de Catalunya i altres amb instrumentistes “de noves generacions”.

És aquí on podria tenir cabuda l’OCV, i de fet s’està pensant que faci un concert el proper mes de juny. Sempre amb la base de “professors de l’Escola de Música i els millors alumnes”. El projecte “no es dóna per acabat” però la marxa de Jordi Mora obre el pas a un replantejament.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 481 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't