EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’actual Hotel Torres de Manlleu, regentat per la quarta generació de la família, arriba al segle de vida

L’establiment, que amb els anys ha rebut diversos noms, el van obrir l’1 de gener de 1910 Manuel Torres i Pepeta Dey.

El 9 Nou
23/02/2010

“Ara que estic a punt de fer 60 anys em ve a la memòria la Fonda Torres de quan era jove i veníem a Manlleu a peu, pel dret, des del meu poble. Sortosament, tant la Fonda Torres com jo encara som vius, i espero i desitjo de cor que la vida ens respecti molts anys, per poder repetir sopars com els que ja hi he fet altres vegades i com el que espero fer-hi aquest vespre”. És el text que Miquel Martí i Pol va deixar escrit al llibre de visites que l’Hotel Torres va estrenar amb motiu dels 75 anys de l’establiment. Malauradament, Martí i Pol ja no hi és i no podrà veure com l’antiga Fonda Torres celebra ara el seu centenari.

L’establiment, que amb els anys ha rebut diversos noms, el van obrir l’1 de gener de 1910 Manuel Torres i Pepeta Dey. Avui és la quarta generació d’aquesta nissaga familiar –els germans Manel i Xavier Molera, juntament amb la dona d’aquest últim, Mercè Colom– els que porten el negoci, amb el suport puntual dels seus pares, ja jubilats.
L’actual Hotel Torres, denominació que va adoptar a partir de 1993, disposa de 17 habitacions, per les 8 que tenia quan va obrir, gràcies al fet que l’edifici, que data de final del segle XVIII, ha viscut constants reformes.

Als anys seixanta, la fonda va arribar a tenir més de 30 habitacions. “Els temps han canviat”, rememora Manel Molera Torres, nét del fundador, especialment satisfet de la fidelitat que ha demostrat la clientela: “Encara conservem clients de fa 30 anys. Alguns són la tercera generació; els seus avis ja venien quan nosaltres festejàvem”. Durant tots aquests anys, marxants, firaires o industrials han gaudit del tracte familiar de Can Torres. També hi han fet estada moltes personalitats: des del marquès de Palmarola i Joan Antoni Samaranch –“de quan tenia empreses a Manlleu”– fins al president Pujol o el mític Sir Edmund Hillary, passant per cares tan conegudes com les de Miquel Calzada, Pep Guardiola, Miguel Indurain, Paco Candel, Tete Montoliu o Camilo Sesto.

Malgrat l’entorn de crisi que envolta el centenari, la família mira el futur amb renovat optimisme. “La crisi forta la van passar el meu avi i el meu pare amb la Guerra Civil. Allò sí que era crisi”, apunta el reconegut cuiner Manel Molera, que des de 1986 també comanda el restaurant Torres Petit, habilitat sobre l’espai de l’antic menjador petit de la fonda.
A banda d’obrir un web pel centenari –a través de la qual es demana informació o fotografies històriques relacionades amb l’establiment– la família celebrarà una festa popular el proper 14 de juny.

El fundador de l’actual Hotel Torres, Manuel Torres, va deixar el seu poble natal d’Almunia de San Juan, a l’Aragó, per treballar en les obres de la línia del tren de Barcelona a Puigcerdà. Al seu pas per Osona va conèixer la que seria la seva dona, Pepita Dey. Plegats van obrir, l’any 1890, un petit local a l’espai on fins fa poc hi havia hagut Can Peret del Vi, on venien queviures i preparaven menjar de carmanyola per als treballadors de les fàbriques.

El negoci va prosperar i l’1 de gener de 1910 es van animar a obrir una petita fonda uns metres més enllà, just en l’actual emplaçament. Es deia Fonda del Comerç, perquè era un important punt de trobada entre els comerciants i els viatjants que s’hi allotjaven, els quals s’anaven a recollir a l’estació en tartana. Amb la mort del fundador, l’establiment passa a dir-se Fonda Vídua de M. Torres, i n’agafa les regnes una de les cinc filles del matrimoni al costat del seu marit, el taxista Cinto Molera, en Cintet de Can Xaran.

Un dels tres fills d’aquest matrimoni, Manel Molera, acabarà fent-se càrrec dels fogons i de la direcció del negoci, que en aquesta època deixa de ser fonda per esdevenir hostal. Durant la Guerra Civil l’establiment no va tancar mai; en aquells anys la família va aprofitar per comprar la finca, “per 50 duros”, detalla Molera.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 503 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't