EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Manlleu celebra els 60 anys de vida cultural a les biblioteques

El 1959 es va inaugurar la biblioteca de Gràcia i divendres se’n va commemorar l’aniversari

L’11 de gener de 1959 feia un fred que glaçava. Almenys així consta en el diari de la Biblioteca Mossèn Blancafort, que aquell dia es va inaugurar. En les primeres anotacions, es parla de tant en tant de l’estufa i de la fusta per escalfar-se. No hi havia lavabo ni tenien telèfon, però així i tot en poc temps van fer mig miler de carnets. Fa 60 anys, entre la precarietat material i l’avidesa lectora començava el seu camí la primera biblioteca de Manlleu, al barri de Gràcia, a la qual dos anys més tard s’hi afegiria l’altra, la Biblioteca Bisbe Morgades. Divendres passat es commemorava aquest aniversari amb un acte que omplia de públic la sala d’actes de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, molt a prop d’on ara hi ha la Biblioteca Municipal BBVA, que les va unificar totes dues. Del mig miler de lectors, s’ha passat a les més de 60.000 persones que ara utilitzen l’equipament durant l’any.

“La biblioteca la fem tots els que en som usuaris”, va dir Núria Silvestre, l’actual directora. Entre aquests hi havia alguns dels manlleuencs que enguany celebren el mateix aniversari que la primera biblioteca, 60 anys, i que havien estat convidats expressament a l’acte. El cens va mostrar que eren 291 persones, “i el pressupost no arribava per fer un regal a tots”. Al final, per arrodonir-ho tot, es van fer 60 paquets de regal per als 60 primers que haguessin arribat a l’acte. En cada un d’ells, hi havia dues obres de creadors manlleuencs: un dibuix de Joan Josep Guillen numerat i signat i un poema de Josefa Contijoch. Tots dos, socis antics de la biblioteca, com ho acredita la numeració dels seus carnets, i presents en l’acte. Guillen va parlar de l’origen del dibuix –una idea que va treballant des que l’any 1967 va dedicar una il·lustració a Miquel Martí i Pol– i Contijoch va recitar el poema sobre la biblioteca, seguit de cinc textos més del seu llibre Baix continu, amb la veu de l’actriu Rosa Baulenas, del Teatre Centre.

Les biblioteques de Manlleu –en espais separats com abans, o juntes com ara– “han aconseguit teixir complicitats”, tant amb creadors com amb els mateixos lectors i amb entitats. Ara ofereixen un ventall de propostes que es mouen al voltant de la cultura, no només del llibre. “L’activitat actual beu de l’experiència”, diu Silvestre. L’alcalde, Àlex Garrido, va insistir al final en el fet que a Manlleu, “la biblioteca sempre ha estat un espai de referència, un equipament on passen coses; des del principi no era només un lloc de préstec de llibres”. L’acte es va completar amb una peça de dansa a partir de poemes de Joan Brossa, Balla’m un llibre, que van posar en escena Emma Riba i Laura Alcalà.

Del préstec de llibres al BiblioLab
Des del primer moment, la biblioteca Mossèn Blancafort va ser un focus de cultura, no necessàriament relacionada amb els llibres. Els usuaris de l’època recorden, per exemple, el concurs de dibuix que es feia per Sant Jordi –que avui encara es manté– o les audicions de música amb tocadiscs.
L’actual Biblioteca de Manlleu BBVA es caracteritza també per la diversitat d’activitats que concentra, facilitada encara més des que ara fa tres anys va inaugurar les noves instal·lacions a l’antiga seu central de Caixa Manlleu. Sense anar més lluny, aquest dissabte començava un taller d’origami (papiroflèxia) dins del programa BiblioLab, que consisteix a compartir experiències sobre matèries diverses i “aprendre fent”, diu Núria Silvestre. Hi funcionen diversos clubs de lectura (també de lectura fàcil com el que funciona a l’Hospital de Sant Jaume–), s’hi fa l’hora del conte o es promouen intercanvis de llibres als barris. D’aquí a dues setmanes s’hi inaugura una exposició històrica sobre l’esperanto a Manlleu. Bufant les espelmes
Manlleu Al final de l’acte, els manlleuencs que celebren el mateix aniversari que la biblioteca van pujar a l’escenari per bufar les espelmes del simbòlic pastís que els portava Núria Silvestre. En l’obsequi que van rebre, a més de les obres de Josefina Contijoch i Joan Josep Guillen, hi havia un exemplar del llibre Gent de mà esquerra, de Toni Donada i Jaume Collell.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 425 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't