Ariadna Santamaria
El Festival de Cinema a la Fresca de Manlleu va donar el tret de sortida a la seva desena edició aquest dimecres, encara amb Joaquim Baulenas i Riki Munné a l’organització, els dos amics aficionats al cinema que l’any 2011, mentre feien la cervesa en un bar de Manlleu, van tenir la idea d’ampliar el cercle i compartir amb altres persones les pel·lícules que llavors ja comentaven com a amants de la gran pantalla. Tal com explica Baulenas, poc després es van posar en contacte amb l’Ajuntament i l’aleshores regidor de Cultura, Pep Mas, “va veure molt bé la proposta”.
El que segurament era difícil de predir aleshores és que 10 edicions més tard la iniciativa continuaria funcionant, un èxit que l’organització atribueix sobretot a les pel·lícules que s’hi projecten. “No són de fàcil accés”, destaca Baulenas. Des del seu punt de vista, el que fa especial el festival és que la gent no sap què hi veurà, ja que trien films que no formen part de les cartelleres comercials. A més a més, “l’ambient, en un espai a l’aire lliure, l’opció de poder sopar, beure alguna cosa i després gaudir d’una pel·lícula són factors que fan que funcioni molt bé”, hi afegeix.
Qui vulgui comprovar-ho en primera persona té l’opció de fer-ho qualsevol dimecres de juliol als jardins de Can Puget de Manlleu a partir de les 8 del vespre, amb l’oportunitat de sopar-hi també gràcies a la col·laboració d’empreses locals com Sambucus i Pilster. L’arrencada, aquesta setmana i amb la projecció de la pel·lícula Border (Suècia, 2018), va anar acompanyada de bon temps malgrat les mesures a tenir en compte a causa de la pandèmia de la Covid-19. I és que enguany, en la desena edició, ha calgut introduir modificacions al festival arran de la situació d’alerta sanitària. “L’espai entre cadires serà el que recomanen per respectar el distanciament social i també mourem la ubicació de la pantalla”, explica Baulenas. Per altra banda, però, destaca que en tractar-se d’una proposta a l’aire lliure els canvis són relativament fàcils d’aplicar, i en el cas de les entrades es poden comprar en línia i “així evitem contactes innecessaris”.
Per celebrar l’efemèride dels 10 anys, s’ha preparat una exposició commemorativa a Can Puget que repassa totes les edicions i, sobretot, els que n’han estat protagonistes. “Vol ser una retrospectiva d’aquest temps i cada plafó simbolitza una persona que ha format part del Festival de Cinema a la Fresca”, explica Baulenas. La història es continuarà engruixint aquests 2020 amb títols com Los miserables o Train to Busan, dues de les quatre pel·lícules que es projectaran al llarg de les properes setmanes. Baulenas explica que precisament una de les parts que més gaudeix tot el grup organitzador del festival és la tria de films. “La sensació de poder compartir cultura cinematogràfica amb Manlleu és el que més ens omple”, assegura.
{{ comment.text }}